PARTNERSTVO

Panasonic kupuje Gorenje

Objavljeno 05. julij 2013 11.38 | Posodobljeno 05. julij 2013 11.38 | Piše: A. L.

Imel bo 13-odstotni delež, zanj pa bo odštel 10 milijonov evrov.

Gorenje pridobiva nove trge.

VELENJE – Gorenje in Panasonic sta sklenila strateško partnerstvo, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Napovedujejo, da bo Panasonic pridobil manjšinski delež Gorenja. »Kot izkaz zaupanja v uspeh partnerstva in predanosti dolgoročnemu poslovnemu sodelovanju bo Panasonic investiral 10 milijonov evrov v manjšinski delež Gorenja, Gorenje pa bo izvedlo dokapitalizacijo in uvrstilo svoje delnice v sekundarno kotacijo, da bi partnerstvo koristilo tako obstoječim kot novim delničarjem,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Hitrejši in boljši

Podjetji bosta izmenjevali dobre prakse ter skupne aktivnosti na področju raziskav in razvoja za nekatere platforme/proizvode, ki lahko imajo pozitivne učinke na druge proizvode in procese, ki trenutno niso vključeni v partnerstvo. Panasonic bo s partnerstvom pridobil dostop do Gorenjevih proizvodnih zmogljivosti in Gorenjevega poznavanja evropskega trga. »Potrošniki bodo prav tako na boljšem, saj bodo proizvodi na voljo prej, ponujali bodo boljše razmerje med vrednostjo in ceno, njihova kakovost pa bo višja,« napovedujejo.


Skupni razvojni projekti za nove proizvode

– V pripravi je projekt za novo generacijo pralnih strojev.
– Zdajšnji hladilni in kuhinjski aparati bodo prilagojeni.
– V bližnji prihodnosti bodo obravnavane zamisli za nove razvojne projekte.

Do 13 odstotkov lastniškega kapitala

Sicer pa se Panasonic obvezuje, da bo vpisal in plačal 2.320.186 navadnih delnic Gorenja. Vpisna cena je opredeljena v višini 4,31 evra na vpisano delnico. Prav tako pa se obvezuje, da ne bo povečal svojega deleža v Gorenjevem lastniškem kapitalu nad 13 odstotkov v obdobju veljavnosti tega sporazuma (pet let) brez predhodnega pisnega soglasja Gorenjeve uprave in nadzornega sveta.

Gorenje računa, da se bodo letni prihodki povečali do 80 milijonov evrov do leta 2018.

Deli s prijatelji