NAJNUJNEJŠE

Pametni dom ne more nadomestiti varnostnika

Objavljeno 17. april 2014 18.00 | Posodobljeno 17. april 2014 18.00 | Piše: Blaž Kondža

Varnostne službe med krizo opažajo, da nekateri ljudje paranoično krepijo varovanje svojega doma, drugi pa opuščajo celo najnujnejše elemente zaščite.

Sodobna hiša – samo govoriti ne zna ... Foto: Shutterstock

Stroka deli varovanje na fizično in tehnično. Prvo izvajajo usposobljeni varnostniki, za drugo poskrbi tehnologija. A kot pravijo naši sogovorniki iz dveh podjetij, ki se ukvarjata z varovanjem, Sintal in Varnost Maribor, ta kljub hitremu razvoju ne bo zamenjala človeka – usposobljenega varnostnika. Res pa je, da varnostno osebje postaja strokovno vse bolj podkovano in se specializira za določena področja. »Varovanje zahteva nenehne spremembe, prilagajanje razmeram in načrtovanje dveh korakov vnaprej glede na smernice. Tisti, ki želijo ostati in postati ponudnik kakovostnih storitev, se tega vsekakor zavedamo,« pravijo v Sintalu. Varnostne službe se namreč soočajo tako s stalnimi spremembami na področju zakonodaje kot tudi s čedalje zahtevnejšimi naročniki.

Kriza prinaša manj posla

»Zadnje čase se največje spremembe povpraševanja kažejo zaradi spremenjenih gospodarskih razmer. Slaba finančna disciplina in pritiski na zmanjševanje stroškov ob hkratnem povečevanju varnostnih potreb niso najboljše razmere za strokovno izvajanje varovanja premoženja,« razlagajo v Varnosti Maribor. »Naročniki se iz stiske rešujejo z zmanjševanjem obsega varovanja ali z zamenjavo sistemov, in to večinoma brez predhodnih ocen tveganja ter analize varnostnega sistema. Pritisk je, seveda, največji na najdražje oblike varovanja. Fizično varovanje postaja, tudi zaradi zakonskih zahtev za osebje, vedno dražje, kupci pa so zanj pripravljeni in sposobni plačevati vedno manj. Zatekajo se tudi k zamenjavi fizičnega varovanja s tehničnimi sistemi, ker pa so čedalje varčnejši, to ni vedno najsmotrnejše početje. Dobrega varnostnika ne morete zamenjati za ceneno tehnično varovalo in pri tem ohraniti ustrezne varnostne stopnje,« opozarjajo v Varnosti Maribor.

Velikokrat za fizično varovanje

Naši sogovorniki opažajo, da je na trgu še vedno največje povpraševanje po varnostnikih za specifične naloge, kot je, denimo, varovanje javnih prireditev. Vzrok vidijo tako v zakonskih obvezah organizatorja kot tudi v dejstvu, da kriza pomeni večje varnostno tveganje, ki si ga organizatorji ne morejo privoščiti. Obenem pa je večje povpraševanje po tehničnem varovanju, predvsem po videonadzornih sistemih. Posamezniki pa se za varovanje doma velikokrat odločajo tudi za storitev fizično-tehničnega varovanja s priklopom na varnostno-nadzorni center. Tehnika v tem primeru zazna nevarnost, nadzorni center varnostne službe pa pošlje intervencijsko ekipo.

Varni pametni domovi

»Pri tehničnem varovanju že več let poteka premik v digitalne tehnologije in medmrežno (IP) povezane naprave,« komentirajo razvoj nove tehnologije v Sintalu. »Za uporabnike to pomeni lažjo, preglednejšo in širšo uporabo, kot denimo pregled in upravljanje varnostnih sistemov na daljavo. Skladno je tudi s smernicami avtomatizacije doma: denimo nov izdelek podjetja Satel, ki ga zastopamo, poleg upravljanja sistemov varovanja prek zaslona, občutljivega za dotik, omogoča tudi upravljanje drugih sistemov za dom, kot so za zalivanje vrta, ogrevanje in hlajenje, spuščanje in dviganje rolet …«

Ljudje se ne zavedajo

Strokovnjaki Sintala in Varnosti Maribor ocenjujejo, da se ljudje še vedno premalo posvečajo varnosti. »Stopnja vlomov v stanovanjske hiše se je v zadnjih letih, sploh na nekaterih območjih, izrazito povečala, pravijo policijske statistike, naši podatki pa kažejo, da je stopnja varnosti stanovanjskih hiš, ki jih varujemo, na enako visoki ravni kot prej – vlomilci se varovanih objektov skrbno izogibajo, torej se vložek v varnost splača,« pravijo v Sintalu.

Kaj svetujejo?

Naše sogovornike smo prosili, da podajo še nekaj varnostnih nasvetov, kako izboljšati varnost doma. V Sintalu pravijo, da lahko že sami veliko naredimo, in to brezplačno ali zelo poceni. »Pomembno je, da hiša ne daje vtisa, da je vanjo lahko vstopiti ali da je zapuščena. Ob odhodu od doma vedno preverimo, ali smo zaklenili vrata in zaprli okna, skratka, dostop v prostore ne sme biti olajšan (lestev ob hiši …),« svetujejo. Priporočajo še, da ob daljši odsotnosti prosimo koga, ki mu zaupamo, da prazni nabiralnik, kosi travo, morda občasno parkira pred hišo, namestimo lahko luči, ki se občasno prižigajo. »Vse več opažamo, da ljudje svojo odsotnost oglašujejo na družabnih omrežjih, pri čemer pozabljajo, da lahko to vidijo tudi nepovabljeni,« še opozarjajo.

V Varnosti Maribor pa svetujejo, naj se ljudje varovanja svojega doma lotijo s pametjo. »Vsakdo mora razmisliti ali kako drugače ugotoviti, kaj in koliko ga ogroža. Zasebno varovanje lahko pomaga že v tej fazi, v naslednjih, poiskati prava varnostna sredstva in ukrepe, pa še toliko bolj. Najprej je treba najti način, ki je primeren za varovanje pred ogrožanjem, potem pa še takega, ki je ustrezen po stroških za lastnika,« sklenejo v Varnosti Maribor.


Nekaj sto evrov

image

Robert Pistotnik, direktor Sintala, kjer pri tehničnem varovanju
opažajo in tudi upoštevajo zasuk v digitalne tehnologije in
medmrežno (IP) povezane naprave. Foto: Blaž Samec

Koliko stane varovanje doma? V obeh varnostnih družbah pravijo, da enotne cene ni, saj ima vsaka hiša, stanovanje, varnostni problem svoje posebnosti. Obravnava naročnikov je vedno individualna in takšna je tudi rešitev, ki jo izdelajo v varnostni službi. Sistem tehničnega varovanja – alarm vloma za enodružinsko hišo z montažo stane od 500 evrov. Seveda pa nekatera varnostna podjetja ponujajo tudi začasni najem sistema med našo daljšo odsotnostjo od doma. Sogovorniki opozarjajo, da še tako dober alarmni sistem ne bo nič pomagal, če ne bo ob njegovi sprožitvi kdo ukrepal. Lahko sicer za to poprosimo sosede ali znance, a dvomimo, da bi jih kdor koli želel izpostaviti morebitni nevarnosti. Zato priporočajo, da alarmni sistem povežemo z nadzornim centrom varnostne službe, ki bo ob alarmu posredoval in na kraj dogodka napotil intervencijsko ekipo. Cena tovrstnega varovanja je nekje med 25 in 30 evri na mesec. 

 

Deli s prijatelji