NAPREDEK

Paloma bo leto 2013 končala s pozitivnim izkupičkom

Objavljeno 29. december 2013 10.15 | Posodobljeno 29. december 2013 10.15 | Piše: STA, A. L.

Vlada je družbo, ki jo upravlja PDP, uvrstila na seznam 15 državnih podjetij, predvidenih za privatizacijo.

SLADKI VRH – Sladkogorska tovarna papirja Paloma bo leto 2013 zaključila s pozitivnim izkupičkom. Kakšen bo ta, za zdaj predsednik uprave Tadej Gosak še ni želel napovedovati, pričakujejo pa, da bodo letos dosegli za 84,5 milijona evrov prodaje. Še v prvi polovici naslednjega leta naj bi stekel tudi postopek prodaje večinskega državnega deleža.

Kot je povedal Gosak, ki je vodenje Palome prevzel avgusta, so od njegovega prihoda v Sladki Vrh izpeljali vrsto dejavnosti, ki so tudi razlog za pozitiven poslovni izkupiček. Za stabilizacijo poslovanja in postavitev temeljev dolgoročnega razvoja podjetja so se resno lotili optimizacije na vseh področjih poslovanja. »Ključnega pomena je zniževanje stroškov na področju energetike in doseganje boljših pogojev za nabavo surovin. Reorganizirati je treba procese, kar bo vodilo k večji učinkovitosti in hitrejši odzivnosti na naših ključnih tržiščih,« je dejal Gosak in dodal, da je pozitiven izid tudi posledica ukrepov na področju trženja.

Do konca leta pričakujejo 84,5 milijona evrov prihodkov

Paloma je oktobra dosegla rekordno prodajo, 8,1 milijona evrov, v prvih 10 mesecih pa 69,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Na podlagi zdajšnjih naročil in izvedenih ukrepov za povečanje prodaje tako do konca leta pričakujejo 84,5 milijona evrov prihodkov.

Nadzorni svet pod vodstvom Boštjana Gorjupa se je pred časom že seznanil z gospodarskim načrtom in ga potrdil, po besedah Gosaka pa ta predvideva 88 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot letos.

Večjih investicij ne načrtujejo

V naslednjem letu se bodo v sladkogorski tovarni, ki zaposluje 740 ljudi, še bolj osredotočili na ključne trge v neposredni bližini in delali vse v smeri razvoja njihove ključne dejavnosti, proizvodnje higienskih papirnih izdelkov. Večjih investicij naslednje leto ne načrtujejo, izvajali bodo le redna investicijskega vzdrževanja.

Zdajšnja vlada je, potem ko se je iskanje strateškega partnerja za Palomo leta 2011 končalo neuspešno, družbo, ki jo upravlja PDP, uvrstila na seznam 15 državnih podjetij, predvidenih za privatizacijo. Nadzorni svet se je oktobra že seznanil z navodili o postopku prodaje, uprava pa naj bi začela informativne razgovore z vsemi zainteresiranimi investitorji.

Gosak o tem ni želel govoriti, češ da je to stvar lastnikov, tako prvi nadzornik Gorjup kot vodstvo PDP pa sta pojasnila, da je postopek prodaje trenutno še v pripravljalni fazi, izbrani pa so bili člani prodajne komisije.

Deli s prijatelji