SLABOST

Pakistanci rešili našega alpinista

Objavljeno 16. julij 2015 19.09 | Posodobljeno 16. julij 2015 19.09 | Piše: Aleksander Brudar

Roka Dečmana je med alpinistično odpravo Karakorum ski-Gašerbrum 2015 obšla slabost.

Roka Dečmana je na 6000 metrih nadmorske višine obšla slabost. Foto: PZS

ISLAMABAD – Slovenska alpinistična odprava Karakorum ski-Gašerbrum 2015, katere glavni cilj je smučanje Dava Karničarja z vrha Gašerbruma, se je morala po tem, ko je uspešno postavila bazni tabor na višini 4900 metrov, soočiti s prvim resnejšim dogodkom. Na 6000 metrih nadmorske višine je namreč, kot so poročali pakistanski mediji, slabost obšla člana odprave Roka Dečmana. V reševalno akcijo je tako morala stopiti pakistanska vojska, ki je s helikopterjem alpinista rešila in ga pripeljala na zdravljenje v dolino. V izjavi za javnost so predstavniki vojske povedali, da so se takoj odzvali na klic za pomoč, da bi rešili življenje alpinista zaradi višinske bolezni. Dečman naj bi tako kazal simptome, ki so na takšnih odpravah stalnica. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico v kraju Skardu, njegovo zdravstveno stanje pa je, kot so še zapisali predstavniki vojske, stabilno. Zdravstveno stanje drugih članov odprave je dobro, tako da ti vzpon nadaljujejo.

S helikopterjem so ga odpeljali na varno v dolino

V Pakistan smo za več informacij poklicali Karničarja, a se na naše telefonske klice ni odzval. Smo pa lahko na posebni spletni strani, ki spremlja alpinistično odpravo, prebrali, da je včeraj v sklopu projekta smučanja z osemtisočaka Gašerbrum I postavil tabor 1 na višini 5900 metrov in da je vreme sončno in zelo vroče, zato vzpon napreduje predvsem ponoči in zjutraj. »Njegovo počutje je odlično, je pa žal član odprave Rok Dečman zaradi višinske bolezni že na poti domov...,« še sporoči avtor zapisa.

Po poročanju pakistanskih medijev je v zadnjem tednu to že drugi klic na pomoč alpinista zaradi slabšega počutja oziroma višinske bolezni. Pred dnevi so namreč morali Pakistanci tako reševati ameriškega alpinista iz baznega tabora na gori K-2.

Pri Slovencih se je pakistanska vojska izkazala že avgusta 2005, ko je morala s helikopterjem iz južne stene osemtisočaka Nanga Parbat reševati slovenskega alpinista Tomaža Humarja, potem ko je obtičal. Pakistanska pilota je z zlatim redom za zasluge Republike Slovenije pozneje odlikoval nekdanji predsednik Janez Drnovšek

Deli s prijatelji