(PRE)HITRO?

Pahorjevi: Parlamentarne volitve so lahko že julija

Objavljeno 12. maj 2014 17.29 | Posodobljeno 12. maj 2014 17.29 | Piše: A. L.

Vse je odvisno od skrajšanja postopka.

»Imajo ga za neškodljivo budalo, vendar je gnev do njega vseeno velik, saj je samovoljno kandidiral proti njihovemu favoritu,« je zapisal žvižgač s tožilstva.

LJUBLJANA – Iz urada predsednika republike so poslali pojasnilo, v katerem pojasnjujejo mogoče roke za razpis verjetnih predčasnih volitev v državni zbor. Iz njega sledi, da so volitve mogoče julija, če pa ne pride do skrajšanja roka, pa konec avgusta. Pojasnilo objavljamo spodaj v izvirni (nelektorirani) obliki.


1. Problem, s katerim se sooča država po odstopu vlade, je, da se, upoštevaje ustavne, zakonske in poslovniške  roke, verjetne predčasne volitve lahko izvedejo v juliju ali v avgustu, če ni podan ali izglasovan predlog za mandatarja. Na posvetu pri predsedniku republike so bili ugledni pravni strokovnjaki enotni, da je avgust neprimeren mesec za izvedbo volilnih opravil oziroma volitev.

2. Roke za razpis in izvedbo predčasnih volitev je določil način padca sedanje vlade – njen odstop. Vlada ni izgubila zaupanja v parlamentu (v tem primeru bi bili roki za izvolitev novega mandatarja ali razpis predčasnih volitev krajši), ampak je odstopila, kar v skladu z ustavo, zakonom in poslovnikom določa drugačen, daljši čas za iskanje novega mandatarja ali razpis predčasnih volitev.

3. Državni zbor se je z odstopom vlade seznanil 8. maja 2014. Po tem datumu ima predsednik republike na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti Državni zbor, da se za to ni odločil. Predsednik republike Državni zbor o tem lahko obvesti tudi prej in utemelji razloge za tako odločitev. Po seznanitvi Državnega zbora z njegovo odločitvijo imajo poslanke in poslanci na voljo 14 dnevni rok, v katerem lahko predlagajo kandidata za mandatarja. Po izteku tega roka imajo na voljo 48 ur, v katerih je mogoče v Državnem zboru odločiti o morebitnem glasovanju o kandidatu za mandatarja s potrebno relativno večino za izvolitev.

4. Predsednik republike ocenjuje, da v tem smislu ni dobrih rešitev, so samo slabe ali manj slabe. Izvedba volitev v primeru skrajšanja roka, ki ga ima predsednik republike na voljo za predlaganje kandidata za mandatarja, je mogoča v mesecu juliju. Druga možnost, torej brez skrajševanja njegovega roka, pa je izvedba volitev konec meseca avgusta, razen če ne pride do predlaganja oziroma glasovanja o kandidatu za mandatarja. 

 

Deli s prijatelji