KDAJ NA VOLITVE?

Pahorjeva žogica poslancem

Objavljeno 15. maj 2014 10.30 | Posodobljeno 15. maj 2014 11.47 | Piše: STA, T. L.

Pahor želi svojo odločitev, da ne bo predlagal mandatarja, pred poslanci ustno pojasniti.

Kaj bo s slovensko vlado?

LJUBLJANA – Državni zbor se bo z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, seznanil danes. Izredna seja, na kateri se bodo poslanke in poslanci seznanili z odločitvijo predsednika republike, bo danes ob 15.30, je soglasno sklenil kolegij predsednika državnega zbora. Predsednik republike bo imel za pojasnilo svoje odločitve na voljo največ pol ure. Na njej želi Pahor svojo odločitev pred poslanci tudi ustno pojasniti.

Pahor za predčasne

Pahor je obvestilo o svoji odločitvi Vebru predal v sredo. Po Pahorjevem mnenju je namreč v aktualnih razmerah najprimerneje razpisati predčasne volitve, saj bi nadaljevanje njegovih aktivnosti in prizadevanj pri iskanju morebitnih kandidatov za mandatarja po nepotrebnem podaljševalo nestabilne politične razmere v državi.

V preteklih dneh je sicer opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin, vsi sogovorniki pa so mu »nedvoumno sporočili«, da nimajo kandidata za mandatarja in ga ne nameravajo predlagati, je v sredo pojasnil Pahor. Odprto možnost, da bi koga podprli, je po njegovih besedah pustil le vodja poslancev PS Jožef Kavtičnik.

Pahorjeva žogica poslancem

Pahor meni, da je njegova odločitev, da skrajša 30-dnevni rok, ko lahko predlaga novega mandatarja, utemeljena in dopustna. Poslanci imajo namreč še vedno vse možnosti, da predlagajo kandidata za mandatarja, če to želijo. Prav tako se mu zdi odločitev pravilna, saj omogoča čim prejšnje oblikovanje vlade, kar je po ustavi tudi njegova dolžnost.

Po seznanitvi s Pahorjevo odločitvijo bodo imeli poslanci na voljo 14 dni za predlog kandidata za mandatarja, po izteku tega roka pa še 48 ur, ko je mogoče v državnem zboru odločiti o morebitnem glasovanju o kandidatu za mandatarja s potrebno relativno večino za izvolitev. Če predloga za novega mandatarja ne bo, bi Pahor lahko predčasne volitve razpisal že za drugo nedeljo v juliju.

Iščejo ga, o imenih molčijo

Po poročanju spletnega portala MMC naj bi nekateri poslanci v zadnjem hipu začeli iskati kandidata za mandatarja tehnične vlade, ki naj bi izpeljal do konca nekaj za državo ključnih projektov. Glede na ustavo lahko namreč poleg predsednika države in poslanske skupine to stori tudi deset poslancev. O možnosti, da poiščejo kandidata za predsednika projektne ali tehnične vlade, ki naj bi do rednih volitev izpeljala nekaj za državo ključnih projektov, naj bi razmišljali poslanci iz različnih strank.

Nekateri namreč menijo, da je izvedba volitev in kampanje med poletnimi dopusti sporna, po drugi strani pa se za to zavzemajo tudi zaradi morebitne ustavne presoje, ki lahko doleti poletni datum volitev.

O imenu kandidata za mandatarja poslanci še ne govorijo, da pa se išče, je potrdilo več poslancev, ki pa imen ne želijo javno obelodaniti. 

Deli s prijatelji