SV

Pahorjeva izjava presenetila ministra Jakiča

Objavljeno 08. februar 2014 21.07 | Posodobljeno 08. februar 2014 21.09 | Piše: Mo. S.

Predsednik države Borut Pahor meni, da prihaja do komunikacijskih šumov, obrambni minister pa upa, da ta izjava ni bila mišljena tako.

Borut Pahor in Roman Jakič.

LJUBLJANA – Očitno se šele ob takšni katastrofi, kot smo ji priča v zadnjih dneh, pokažejo pomanjkljivosti v sistemu. Na to kaže tudi nedavna izjava predsednika države Boruta Pahorja, ki je opozoril, da bi vojska lahko bolj pomagala. »Po posvetu s civilno zaščito, ljudmi in samo vojsko ugotavljam, da bi bila lahko Slovenska vojska večkrat poklicana na pomoč,« je izpostavil in ugotovil, da bo treba po koncu ujme konkretneje pogledati, kje prihaja do nesporazumov. Meni namreč, da nekje prihaja do komunikacijskega šuma.

Upa, da je bila izjava vzeta iz konteksta

Minister za obrambo Roman Jakič je v studiu Pop TV o teh besedah povedal, da so ga presenetile. »Presenetilo me je, ko je rekel, da stvari ne tečejo tako, kot bi morale. Vojska mora biti vpoklicana od civilne zaščite,« je pojasnjeval in dodal, da upa, da je bila ta izjava vzeta iz konteksta. Pravi, da je bilo samo danes na terenu okoli 470 vojakov, ki odstranjujejo posledice ujme. Ponovil je, da je bil res presenečen, vendar je prepričan, da predsednik v resnici ni mislil tako in da se zaveda, da je vojska v izrednih razmerah del hierarhije, ki se začne pri občini oziroma županu, ki aktivira civilno zaščito, ta pa šele vojake.

Na vprašanje, kje se po njegovem v sistemu zatika, je odgovoril, da se ne zatika, saj so vsi akterji delovali pravilno. Ko bo najhujšega konec, pa se bo po njegovem vseeno treba usesti in prečesati zakonodajo ter se pogovoriti o morebitnem izboljšanju sistema.

Razsežnosti nesreče večje, kot so predvidevali

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je ob tem povedal, da se stvari na terenu iz dneva v dan izboljšujejo, a poudaril, da pomoči tudi oni ne morejo dati, če jih za to ne zaprosi občina. Za izboljšavo sistema imajo že nekaj predlogov, a bodo o njih govorili, ko bodo posledice ujme vsaj deloma sanirane.

Pivški župan Robert Smerdelj je poudaril, da v nesrečah večjih razsežnosti lokalna skupnost sama ne more narediti vsega, ampak bi morala svoje narediti tudi država, direktor zavoda za gozdove Damjan Oražem pa je posvaril, da nevarnosti v gozdovih še ni konec, saj se veje še vedno lomijo in padajo na tla. Škodo bodo ocenjevali v naslednjih mesecih, prve ocene pa bodo podali že v naslednjih 10 dneh. Predvideva, da bodo morali posekati še več drevja, kot so sprva predvidevali (štiri milijone kubičnih metrov lesa).

Deli s prijatelji