V STEČAJ

Pahorjev odhod potopil letalca?

Objavljeno 06. september 2012 15.30 | Posodobljeno 06. september 2012 15.30 | Piše: T. L., STA
Ključne besede: Linxair

Konec oktobra naj bi odpustili osebje poslovnega prevoznika Linxair.

Črna prihodnost čaka poslovnega prevoznika.

LJUBLJANA – Poslovni letalski prevoznik Linxair naj bi kmalu predlagal prisilno poravnavo ali pa bo sodišče v dveh tednih razglasilo stečaj, napovedujejo Finance. Podjetje je – kot je razvidno iz spletne aplikacije za spremljanje izdatkov javnih institucij – v času Pahorjeve vlade služilo največje državne denarce (glej graf). Z Linxairom sta namreč letela nekdanji predsednik vlade Borut Pahor in njegov kabinet. Že pred časom so v podjetju za Finance zatrdili, da z vlado niso imeli več kot tri odstotke prometa in da od septembra lani (odkar vlada ne leti več z njimi), v tujini ustvarijo skoraj vse prihodke. Podjetje je sicer tudi lansko leto končalo v rdečih številkah.

Predlog za stečaj vložil Zakeršnik

Predlog za stečaj Linxaira je vložil znani koroški podjetnik Janko Zakeršnik, lastnik družbe Eurocity in nekdanji večinski lastnik podjetja Prevent Global v stečaju. Letos je po desetih letih pravdanja Zakeršnik ostal brez odškodnine za duševne bolečine, ki naj bi mu jih s svojimi novinarskimi prispevki povzročil Miro Petek, nekdanji Večerov novinar, ki trenutno zaseda položaj v. d. direktorja direktorata za medije.

Linxairov dolg do Zakeršnika znaša več kot dva milijona evrov, posojilo pa je zavarovano s hipoteko na eno od letal. Linxair, ki ima vse račune blokirane od pomladi, je sicer za Finance zanikal, da bi bil insolventen, ker več kot dva meseca zamuja s plačili petine obveznosti oziroma da zamuja s plačami zaposlenim več kot tri mesece ter da je prezadolžen. 

Konec oktobra osebje odpuščeno

Kljub zanikanju slabega finančnega položaja pa naj bi direktor Linxaira Niki Musić nedavno pilote in osebje Linxaira seznanil, da bodo kmalu, do konca oktobra, vsi odpuščeni, podjetje pa bo šlo v stečaj, poročajo Finance. K temu naj bi po neuradnih podatkih veliko pripomogel avstrijski Hypo Fahrflugzeug Leasing, ki je zasegel dve letali, ki jih je imel Linxair v zakupu. 

Ostajajo brez letal

Podjtje naj bi poslovanje preselilo na Linxair Zagreb in Linxair USA LLC. Poznavalci pa so za časnik še povedali, da bi se pred nekaj meseci Linxair lahko rešil z dokapitalizacijo z vsaj desetimi milijoni evrov in s povečanjem prihodkov z lanskih 26 milijonov na 30 do 36 milijonov evrov v prihodnjih letih, danes pa nima več možnosti. Eno izmed letal je Linxair že prej prenesel na novo družbo BatagonAir, eno pa naj bi bilo v lasti Rusa. Linxair naj bi imel v lasti še dve letali, obe sta pod hipoteko.

Deli s prijatelji