LINXAIR

Pahorjev odhod dokončno potopil letalca?

Objavljeno 02. junij 2014 18.23 | Posodobljeno 02. junij 2014 18.23 | Piše: STA, S. U.

Letalski prevoznik Linxair v stečaj.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes na predlog upnika Luke Pirnata začelo stečajni postopek letalskega prevoznika Linxair s sedežem v Pamečah pri Slovenj Gradcu. Sodišče, ki je krilo začetne stroške stečaja, je za stečajnega upravitelja imenovalo Zlatka Vilija Hohnjeca. Upniki imajo do 2. septembra letos čas za prijavo svojih terjatev.

Stečaj že na začetku leta 2012, a se nihče ni zganil

Sklep in oklic o začetku stečajnega postopka sta danes objavljena na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Zoper sklep je mogoča pritožba v 15 dneh, domnevno insolventnost podjetja pa lahko družbeniki Linxaira izpodbijajo s tem, da sodišču predložijo dokaze o tem, da je podjetje plačilno sposobno.

Upnik je predlog za stečaj na sodišču podal kot delavec podjetja Linxair, sodišče pa je predlog za začetek stečaja posredovalo družbi Linxair, vendar v 15 dneh od podjetja ni dobilo niti ugovorov, da družba ni insolventna ali da upnikova terjatev ne obstaja, niti podjetje ni vložilo zahteve za odložitev odločanja o predlogu za začetek postopka. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je zato skladno z insolvenčno zakonodajo sklepalo, da je podjetje insolventno, in začelo stečaj.

Kot je februarja letos poročalo Delo, je bilo podjetje godno za stečaj že na začetku leta 2012, a se nihče ni zganil. Po takratnih navedbah časnika zaposleni, preden so jih v jeseni 2012 odpustili iz poslovnih razlogov, celo po 16 mesecev niso imeli plačanih prispevkov za socialno varnost, prav tako niso dobili izplačanih več plač.

V času Pahorjeve vlade lepi denarci

Nekoč uspešen letalski prevoznik večinskega lastnika in nekdanjega direktorja Nikole Musiča Linxair je v preteklosti prevažal predsednika države, premierja, ministre in podjetnike. Podjetje je – kot je razvidno iz spletne aplikacije za spremljanje izdatkov javnih institucij – v času Pahorjeve vlade služilo največje državne denarceimage. Z Linxairom sta namreč letela nekdanji predsednik vlade Borut Pahor in njegov kabinet.

 

Deli s prijatelji