SLOVENSKA VOJSKA

Pahorja bo stražila častna straža

Objavljeno 19. junij 2013 16.43 | Posodobljeno 19. junij 2013 16.43 | Piše: STA, S. U.

Predsednik je že izrazil soglasje z odredbo, po kateri bo straža postrojena na predvečer praznika in ves dan državnosti, 25. junija.

Slovenska vojska bo ob državnem prazniku pred vhodom v palačo predsednika republike Boruta Pahorja zagotovila častno stražo, je danes potrdil minister za obrambo Roman Jakič.

LJUBLJANA – Slovenska vojska bo ob državnem prazniku pred vhodom v palačo predsednika republike Boruta Pahorja zagotovila častno stražo, je danes potrdil minister za obrambo Roman Jakič. Pahor je že izrazil soglasje z odredbo, po kateri bo straža postrojena na predvečer praznika in ves dan državnosti, 25. junija.

Jakič je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi ekipe sodelavcev na ministrstvu in njihovih prihodnjih načrtov, pojasnil, da je odredba za zagotavljanje častne straže že pripravljena. Urad predsednika republike je ministrstvo danes že obvestil, da soglaša s predlogom postavitve častne straže v počastitev dneva državnosti.

Natančen protokol bo uredil generalštab

Odredba predvideva, da bo častna straža pred vhodom v predsedniško palačo postavljena 24. junija od 18. do 21. ure in 25. junija od 9. do 21. ure. Zagotavljala jo bosta dva pripadnika garde Slovenske vojske hkrati, je pojasnil Jakič. Natančen protokol in tudi postopek menjave častne straže bo uredil Generalštab Slovenske vojske. Načelnik generalštaba Dobran Božič je izrazil ponos, da bo Slovenska vojska tudi na ta način obeležila državni praznik. Idejo o postavitvi častne straže pred predsedniško palačo je lani obudil nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Predlog je predstavil nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku, a se ta za postavitev častne straže ni odločil.

Po prihodu Boruta Pahorja v predsedniško palačo je Hojs predlog ponovno posredoval. Pahor je podprl rešitev, da bi tam stali ob državnih praznikih, saj meni, da je tudi na ta način treba okrepiti zavest, da imamo lastno, suvereno državo.

Deli s prijatelji