RAZISKAVA

Pahorja bi volilo kar 69 odstotkov

Objavljeno 26. november 2012 21.15 | Posodobljeno 26. november 2012 22.10 | Piše: S. U., STA

Novo soočenje kandidatov pred drugim krogom predsedniških volitev.

Kdo bo prepričljivejši?

LJUBLJANA – Boruta Pahorja bi slab teden pred volitvami volilo 69 odstotkov vprašanih, Danilo Türk pa bi dobil 31 odstotkov glasov, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Planet TV opravil Episcenter. Dve tretjini vprašanih sicer podpira mariborsko vstajo proti županu Francu Kanglerju, slabi dve petini pa je ne podpirata.

Volilno napoved, ki je bila opravljena med 23. in 25. novembrom, je Episcenter napravil na vzorcu 930 anketiranih. Mariborske proteste podpira 66,1 odstotka vprašanih, devet odstotkov jih delno podpira, 18 odstotkov jih ne podpira, 6,9 odstotka pa se jih ob tem vprašanju ni opredelilo. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 1003 anketirancev.

O mariborskih protestih

Na omenjeni televiziji tudi poteka soočenje kandidatov pred drugim krogom predsedniških volitev. O aktualnem dogajanju v Mariboru, kjer je bil danes najbolj množični protestni shod proti županu Francu Kanglerju, Borut Pahor meni, da gre za to, ali bo prevladal razum ali pa nasilje. Poudarja, da če bo Kangler odšel zaradi nasilja, se bodo pred mestnimi hišami, pred parlamentom in vlado začeli zbirati tisti, ki so proti vsem, ki so na položaju.

Na drugi strani je zdajšnji predsednik dejal, da je večkrat pozval k reševanju težav v Mariboru. Pozval je župana in tudi mestni svet, da se čim prej sestane in se o zadevi pogovori. Prepričan je, da mora mestni svet nastopiti in rešiti zagatno situacijo.

Povezovati ali deliti?

Na vprašanje, ali bosta povezovala ali delila, je Türk odgovoril, da mora predsednik vsekakor ravnati po svoji vesti, po ustavi in za blaginjo države. Kot pravi, je to tisto, kar je počel doslej in kar bo nadaljeval. Pahor pa je mnenja, da predsednik skrbi za složnost med ljudmi, zlasti tam, kjer lahko zaustavi plaz kakršne koli nestrpnosti.

Predsedniška funkcija popravni izpit za neuspeh pri vodenju vlade?

Türk vprašuje Pahorja, ali je predsedniška funkcija popravni izpit za neuspeh pri vodenju vlade. Meni tudi, da mora vlada ves čas vedeti, da je zamenljiva. Na vprašanje, kako je mogoče, da o usodi ljudi odločajo ljudje, ki so obsojeni, pa Türk odgovarja, da bi v naši zakonodaji potrebovali izboljšave, Pahor pa se strinja s Türkom, da nihče ne more biti moralen namesto drugega.

Pahor prepričljivejši

Po koncu oddaje so bili objavljeni tudi rezultati telefonskega glasovanja gledalcev. Pahor je prejel kar 82 odstotkov glasov, Türk le 18.

Deli s prijatelji