PRAZNIK DELA

Pahor: Zbudil se je družbeni nagon naroda po preživetju

Objavljeno 01. maj 2013 15.49 | Posodobljeno 01. maj 2013 15.18 | Piše: STA, Ma. F.

Predsednik se je spomnil tudi krize ob koncu 80. let prejšnjega stoletja.

Rezultata volitev ne morejo spremeniti niti glasovi, ki so in še bodo prispeli po pošti.

ŠENTJERNEJ – Predsednik republike Borut Pahor, slavnostni govornik današnjega tradicionalnega srečanja ob prazniku dela na Javorovici nad Šentjernejem, je opozoril na vračanje vrednot socialnega in nacionalnega osvobajanja. Povezal jih je s finančno krizo in poudaril, da se lahko le enotna Slovenija sama izvleče iz zaostrenih gospodarskih razmer.

Predsednik Pahor je na prvomajskem shodu, s katerim so obeležili tudi 69. obletnico tamkajšnjega poboja 113 borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade, v izhodišču za svoj govor izpostavil pomen praznika dela in praznika upora proti okupatorju.

Razmere bistveno manj dramatične kot v 80. letih

Menil je, da se je Slovenija ob soočanju z dvomi mednarodnih finančnih trgov glede svoje sposobnosti, da se sama uspešno spopade s krizo, vnovič znašla v zgoščenem času, ko sta vprašanji socialnega in nacionalnega osvobajanja spet tesno prepleteni. To se je slovenskemu narodu nazadnje zgodilo ob koncu 80. let prejšnjega stoletja, je pristavil.

Tedaj je življenjski standard naglo padal, poleg socialnih pravic pa so bile ogrožene tudi nacionalne. Čeprav so takrat Slovenci potrebovali nekaj časa, da so dosegli politično enotnost, pa so nazadnje vsi pravilno rešitev našli v demokratičnih spremembah, ustanovitvi lastne države in njeni vključitvi v evropsko družino, je nadaljeval. Dobri dve desetletji pozneje se v sicer bistveno manj dramatičnih, a še vedno zaostrenih razmerah Slovencem postavlja enako vprašanje: ali bo Slovenija dovolj enotna, da se bo izvlekla iz – po Pahorjevih besedah – kolosalnih težav. Kot je opozoril, je vse odvisno od Slovencev samih. Hkrati je poudaril, da trdno verjame, da lahko Slovenija sama reši tisti del svojih težav, ki je odločilen za to, da ostane suverena država, in da se lahko sama izvleče iz zaostrenih gospodarskih in finančnih razmer.

Zbudil se je družbeni nagon naroda po preživetju in pravici

Pahor meni, da je zdaj priložnost za nekaj novega. Čeprav se to, kaj je novo in kaj je tisto, kar povezuje Slovenijo, šele sluti, pa je že to izjemen napredek, je ocenil in dodal, da se je zbudil družbeni nagon naroda po preživetju in pravici, kar se je v Sloveniji nazadnje zgodilo na predvečer političnega soglasja o demokratičnih spremembah in ustanovitvi lastne države. Solidarnost premaguje sebičnost, je še dejal.

Deli s prijatelji