IMENOVANJE

Pahor: Zavedel sem se, da hodim po tankem ledu

Objavljeno 14. marec 2014 16.10 | Posodobljeno 13. marec 2014 22.43 | Piše: Mo. S.

Predsednik republike je spregovoril o imenovanju Borisa Štefaneca za predsednika KPK in o morebitnih posledicah drugačne odločitve.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Ob vse burnejšem dogajanju glede imenovanja Borisa Štefaneca za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je predsednik države Borut Pahor v intervjuju za Televizijo Slovenija priznal, da se mu »ne bi zdelo fajn«, če bi kot navaden državljan izvedel, da je predsednik KPK postal nekdo, ki je bil še do nedavnega član neke stranke. Pri svoji odločitvi pa je bil soočen »s povsem resno nevarnostjo, da bi se odločal ustavno sporno«. Ker tega ni želel, se je odločil kot predsednik republike, pa čeprav to večini ni všeč.

Predlaga, da se v primeru, če je članstvo v stranki resna nevarnost za pristranskost, napiše zakon, po katerem kandidat ne sme biti član stranke. »Ali je članstvo v stranki bolj obremenjujoče za morebitno pristranskost, kot je bilo pred leti imenovanje spoštovanega gospoda Klemenčiča, ki je bil državni sekretar na ministrstvu v neki vladni koaliciji?« se vprašuje in si sam odgovarja, da ni bilo.

Hodil po tankem ledu

Štefaneca opisuje kot poštenega, odkritega, neposrednega in suverenega sogovornika, ko je v zvezi z njim ostalo le še vprašanje stranke, pa se je zavedel, da »hodim po zelo tankem ledu morebitne lustracije«. Dodaja, da ima zvezane roke, saj mimo izbirne komisije sploh ne more predlagati svojega kandidata. »Bil sem pred izbiro enega kandidata, presodil sem – ne glede na to, da je bil nekdanji član stranke –, da je po svoji konstituciji, moralni, etični, sposoben opravljati svoje delo,« je povedal.

Če bi se odločil drugače, in sicer da bi kandidata zavrnil zato, ker je član stranke, bi po njegovem danes imeli drugačno diskusijo. »Pogovarjali bi se o lustraciji, to pa bi imelo nepredvidljive posledice, ki bi bile slabe za demokratičen občutek v tej družbi.«

Še enkrat je poudaril, da je postopek izbora predsednika KPK slab. »Izbirna komisija je imela možnost in si jo je tudi vzela, da je med kandidati izbrala kandidate za podpredsednika, zelo malo izmed vseh prijavljenih, izmed vseh pa samo enega za predsednika, pri čemer nisem imel druge izbire, kot da samo o tem odločam. To mislim, da ni dobro,« je še menil.

Sicer pa je danes Pahor v zvezi z izbiro vodstva komisije pisal še premierki Alenki Bratušek in predsedniku DZ Janku Vebru, pismo pa bomo objavili v kratkem. 

Deli s prijatelji