POVABILO

Pahor in Veber k predsedniku Türku

Objavljeno 13. januar 2012 15.53 | Posodobljeno 13. januar 2012 15.53 | Piše: A. L., STA

O podpori Janši Veber pravi: V prvem krogu glasovanja o mandatarju smo se opredelili zelo jasno in zagotovo bomo to jasno sporočili tudi v drugem krogu.

Gre za predvolilno dejanje SDS, je predlog ustavnih sprememb ocenil Türk.

LJUBLJANA – SD je prejela osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, vendar je po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra še ne komentira, saj namerava dati prednost pogovoru s predsednikom države Danilom Türkom. Po Vebrovih besedah zato ni mogoče govoriti niti o vprašanju, ali bi se SD udeležila pogajanj z desnosredinskimi strankami.

Veber sicer ni seznanjen s tem, da bi SD ob osnutku koalicijske pogodbe morebiti prejela tudi povabila na pogajanja z desnosredinskimi strankami, je povedal. Prejeli pa so povabilo na pogovor s predsednikom države, ki se ga bosta udeležila s predsednikom stranke Borutom Pahorjem.

Svojega mandatarja ne bodo predlagali

SD svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, predsednik države pa je tisti, ki v tem obdobju lahko predlaga kandidata za mandatarja. O tem se tudi najprej odloča, poudarja Veber in dodaja, da bo SD to proceduro tudi spoštovala. Prav zato se jim, pravi, nič ne mudi z analizo osnutka koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, saj je »pač ena od ponudb, ki je prišla« in je nekaj, kar »mogoče sploh ni edino«.

Vprašanja, ali torej SD do ponedeljka ne bo skupaj preučevala osnutka pogodbe desnosredinskih strank, ne more komentirati, pravi Veber, saj to ni v njegovi pristojnosti. »V vsakem primeru pa bomo pogodbo tisti, ki z njo razpolagamo, prebrali,« je poudaril.

O podpori Janši so se jasno opredelili v prvem krogu

Tudi na vprašanje, ali bi SD utegnila podpreti predsednika SDS Janeza Janšo za mandatarja, Veber ne odgovarja konkretno. Ponavlja pa, da poskušajo zdaj ublažiti posledice, ki so nastale pri oblikovanju vlade oziroma nepotrditvi kandidata za mandatarja Zorana Jankovića. Spomnil je na zakone, ki jih je vlada vložila v parlamentarno proceduro. Poudarja, da so se o podpori Janši v prvem krogu glasovanja o mandatarju opredelili zelo jasno in bodo zagotovo to jasno sporočili tudi v drugem krogu.

Ob nekaterih ugibanjih, da bi se naj Pozitivna Slovenija priključila SD, pa Veber poudarja, da sta to dve različni stranki in tako delovanje strank tudi razumejo. O preostalih aktivnostih in razmišljanju drugih strank pa, kot zagotavlja, ne ve nič.

Prvak DeSUS Karl Erjavec po današnjem sestanku s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in prvakom SD Pahorjem ni dajal izjav, čeprav je v četrtek napovedal, da bo od današnjega sestanka z Jankovićem odvisno prihodnje ravnanje DeSUS.

Deli s prijatelji