URADNI OBISK

Pahor v Turčijo po investitorje

Objavljeno 16. januar 2014 17.44 | Posodobljeno 16. januar 2014 17.45 | Piše: STA, Ma. F.

Pahor je morebitnim turškim investitorjem Slovenijo predstavil kot dinamično, odprto in izvozno usmerjeno državo ter jih povabil, naj pridejo k nam.

Borut Pahor.

CARIGRAD – Predsednik republike Borut Pahor je danes na investicijski konferenci v Carigradu, ki je potekala v okviru njegovega uradnega obiska v Turčiji, turške vlagatelje pozval, naj investirajo v Sloveniji. »Turčija je za Slovenijo strateškega pomena in okrepiti moramo sodelovanje na vseh ravneh,« je poudaril.

Izpostavil človeški potencial

Pahor je v nagovoru več kot 80 turškim gospodarstvenikom dejal, da vlada med Turčijo in Slovenijo dolgoletno prijateljstvo in spoštovanje, kar je zelo pomembno tudi za gospodarsko sodelovanje med državama. Cilj Turčije, da v prihodnjih desetih letih postane ena od desetih najmočnejših gospodarstev na svetu, je označil za navdihujoč in občudovanja vreden, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor je morebitnim turškim investitorjem Slovenijo predstavil kot dinamično, odprto in izvozno usmerjeno državo ter jih povabil, naj pridejo k nam. Izpostavil je slovenski človeški potencial in izjemen geopolitični položaj Slovenije kot stičišča srednje in jugovzhodne Evrope.

Velika priložnost za strateško investiranje

Kot je nadaljeval, je priložnosti za strateško investiranje v Sloveniji veliko. Po njegovih besedah je Slovenija za Turčijo zelo zanimiva, saj imata državi dobro urejene pogodbene odnose in sklenjene vse najnujnejše sporazume na praktično vseh področjih skupnega interesa, pri čemer je izpostavil sporazum o strateškem partnerstvu.

Udeležence konference, katere namen je bil dodatna promocija slovenskega gospodarstva in predstavitev aktualnih investicijskih priložnosti v Sloveniji, so nagovorili tudi zunanji minister Karl Erjavec, državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko in direktor Javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) Boštjan Skalar.

Pahor se je v sredo, prvi dan uradnega obiska v Turčiji, srečal z gostiteljem, s predsednikom Abdullahom Gülom, premierjem Recepom Tayyipom Erdoganom in predsednikom parlamenta Cemilom Cicekom, udeležil pa se je tudi posveta turške diplomacije.

Deli s prijatelji