POTEZE GRČIJE

Pahor svari: Razmere so resne

Objavljeno 27. junij 2015 21.19 | Posodobljeno 27. junij 2015 21.19 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik vlade in države sta se odzvala na napoved grškega premierja Ciprasa o referendumu.

ČRNA NA KOROŠKEM – Predsednika vlade Mira Cerarja je napoved predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa o referendumu image presenetila. »Menim, da gre za nekorektno potezo grške vlade in njenega predsednika,« je novinarjem dejal ob robu srečanja državnikov pod najevsko lipo v Črni na Koroškem. 

Cerar je povedal, da Cipras te dni v Bruslju na srečanju voditeljev EU nikomur ni omenjal možnosti referenduma, na katerem bi o podpori reformam, ki jih od Grčije zahtevajo posojilodajalci, odločali državljani. Ciprasovo ravnanje je označil za nekorektno in dodal, da gre za zelo zahtevno preizkušnjo tako za evroskupino kot njene članice in celotno EU. Cerar ni naklonjen nikakršnemu izsiljevanju Grčije. »Če se bo izkazalo, da gre za obliko grškega političnega izsiljevanja, bomo to ustrezno ovrednotili,« je dejal.

Ob tem je poudaril, da si nobena članica območja evra ali EU ne želi izstopa Grčije iz območja evra, čeprav ta možnost po njegovem mnenju še vedno obstaja. Sam upa, da bodo finančni ministri evrskih držav, ki se na to temo sestajajo danes v Bruslju, ugotovili, da je mogoče program pomoči podaljšati in lahko Grčija izvede ustrezne strukturne reforme. »V nasprotnem primeru smo pri planu B,« je, kot je danes v Bruslju dejal tudi finančni minister Dušan Mramor, prepričan tudi Cerar.

Pahor: Gre tudi za varnostno vprašanje

Da bo vendarle prišlo do dogovora, upa tudi predsednik države Borut Pahor. »Zadeve so tako resne, da bi bil ta hip zadovoljen že s kompromisom, ki ne bi takoj veliko obetal, a bi morda vsaj za tri mesece prestavil problem in bi takrat našli rešitev,« je dejal.

Po njegovem mnenju je z gospodarskega ter političnega in varnostnega vidika dobro, če pride do kompromisa. »A biti mora finančno vzdržen za Grčijo in za tiste, ki smo ji pomagali,« je poudaril. Spomnil je, da je Slovenija v tem primeru med najbolj izpostavljenimi državami, le ob kompromisu pa bo lahko računala na to, da bo sčasoma dobila denar nazaj.

»A mislim, da so razmere tako zahtevne, da sploh ne gre več samo za finančno vprašanje. Gre za politično, varnostno in verjetno tudi geopolitično vprašanje,« je poudaril predsednik, ki opozarja, da Slovenci in Evropejci ne smemo podcenjevati te teme. Vse, ki danes in jutri odločajo, je pozval, naj sprejmejo odločitev, ki bo omogočila, da ohranimo EU in območje evra skupaj z Grčijo.

Deli s prijatelji