VSTOP V EU

Pahor svari Hrvate: Podražitve bodo neizogibne

Objavljeno 23. junij 2013 22.06 | Posodobljeno 23. junij 2013 22.06 | Piše: Mo. S.

»Tajkuni so opustošili Slovenijo, in to ne le njenih finančnih virov, uničili so tudi upanje in zaupanje vanjo,« je bil iskren predsednik države.

Borut Pahor.

LJUBLJANA, ZAGREB – Slovenski predsednik Borut Pahor je gostoval na eni od hrvaških televizij in naše južne sosede posvaril, kaj vse jih čaka po vstopu v Evropsko unijo (EU). Dejal je, da se bo s prevzetjem evra vse podražilo in da nikakor ne smejo pričakovati, da bo vse steklo brez težav. »Vstop v evroobmočje bo najprej zadal udarec standardu meščanov,« je dejal.

Zgodilo se je nemogoče

Nadalje je priznal, da večina njegovih kolegov v resnici ni verjela, da bo Hrvaška letos vstopila v EU, ampak so menili, da Hrvaška vseh pogojev ne bo izpolnila vse do leta 2015, poroča Index.hr. »Zaradi velikega napora hrvaške vlade in politike ter slovenskega zavezništva se je zgodilo nemogoče,« je še povedal.

Slovenija potrebuje svež denar

Seveda se v pogovoru niso mogli izogniti niti prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Kot predsednik države takih poslov ne želi komentirati, je pa, kot je ponovno poudaril, naklonjen privatizaciji podjetij v popolni ali zgolj delni državni lasti. Zakaj? V prvi vrsti zaradi konsolidacije podjetij, takoj zatem pa zaradi potrebe po svežem denarju, s katerim bo država lahko pospešila rast gospodarstva. Poleg tega si mora Slovenija povrniti ugled na mednarodnih trgih in jih prepričati, da je vredna tujih investicij.

Krivi so tajkuni

»Tajkuni so opustošili Slovenijo, in to ne le njenih finančnih virov, uničili so tudi upanje in zaupanje vanjo,« je bil iskren predsednik. Meni, da je proces privatizacije tistim, ki so vodili podjetja, omogočil, da so razmišljali o tem, kako bi postali njihovi lastniki, namesto da bi poskrbeli za delavce.

Zdajšnja kriza je dobrodošla z vidika razkrinkanja in preganjanja tajkunov, je še povedal in dodal, da smo na poti izhoda iz krize, saj meni, da se je Slovenija njenega dna že dotaknila. Za konec je optimistično pojasnil še, da bomo čez leto ali dve krenili na pot okrevanja gospodarstva.

Deli s prijatelji