MERJENJA

Pahor stopica na mestu, Türk in Zver rasteta

Objavljeno 16. oktober 2012 12.11 | Posodobljeno 16. oktober 2012 12.11 | Piše: T. L.

Glasove neopredeljenih volivcev in volivk sta »pobrala« predvsem Türk in Zver.

Trije kandidati. Kateri od njih bo na volitvah najuspešnejši?

LJUBLJANA – Javnomnenjske ankete, opravljene prejšnji teden, ko se je začela uradna kampanja pred predsedniškimi volitvami, kažejo na najboljši izhodiščni položaj Danila Türka, sledi Borut Pahor in nato Milan Zver. Kampanja pa se je šele začela.

Zadnja Delova anketa o podpori predsedniškim kandidatom, ki smo jo objavili v soboto, kaže, da ima precejšnjo prednost sedanji predsednik Danilo Türk (zanj bi glasovalo 46 odstotkov vprašanih), daleč zadaj pa sledita Pahor (24 odstotkov) in Zver (16 odstotkov). Žurnal 24 je objavil anketo, ki jo je opravila agencija Valicon, po kateri bi Türk dobil 48 odstotkov glasov, Pahor 28 odstotkov in Zver 16 odstotkov.

Pahor stagnira, Türk in Zver rasteta

Primerjava javnomnenjske podpore kandidatom, ki jo je agencija Delo Stik opravila za Delo avgusta in septembra, kaže, da je Türk doslej iz meseca v mesec pridobival, Pahor kljub kampanji na terenu ostaja na enaki ravni, Zver pa se je povzpel šele ob zadnjem merjenju.

Türku so tako avgusta namerili 31 odstotkov glasov podpore, septembra 36, oktobra pa že 46 odstotkov, Pahorju avgusta 24 odstotkov, septembra 20 in oktobra znova 24 odstotkov, medtem ko se je Milan Zver lepo povzpel: po devetih odstotkih v avgustu in septembru, so mu oktobra namerili 16 odstotkov.

V mesecu oktobru se je močno zmanjšal delež neodločenih: v oktobru je bilo takih le še pet odstotkov, v avgustu 24 odstotkov, septembra pa odstotek manj. Iz podatkov je moč sklepati, da sta glasove neopredeljenih »pobrala« predvsem Türk in Zver.

Deli s prijatelji