ZAGOTAVLJA

Pahor sosedom: Slovenija bo rešila vladno krizo

Objavljeno 06. februar 2013 18.20 | Posodobljeno 06. februar 2013 18.21 | Piše: S. U., STA

Pahor je po sestanku z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem dejal, da je njegova naloga zagnati proces za iskanje rešitve.

Fischer je spomnil, da je prav Pahor kot premier s hrvaško premierko Jadranko Kosor pripravil pot za dogovor med državama, ki bo omogočil vstop Hrvaške v EU.

DUNAJ – Predsednik Borut Pahor, ki se danes mudi na uradnem obisku na Dunaju, je zagotovil, da bo Slovenija prebrodila vladno krizo. Povedal je, da načrtuje sestanek s predstavniki strank, na katerem bodo izoblikovali ukrepe, s katerimi bo Slovenija izšla iz politične krize.

Fischer izrazil veselje

Pahor je po sestanku z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem dejal, da je njegova naloga zagnati proces za iskanje rešitve. Pahor je na skupni tiskovni konferenci s Fischerjem povedal še, da bo sodeloval z vlado. Fischer je izrazil veselje, da je Pahor kot predsednik države za prvi dvostranski obisk na tujem izbral prav Avstrijo.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o slovenski manjšini v Avstriji. Pahor je dejal, da sta obe državi obvezani skrbeti za svoje državljane, tako Avstrija za državljane slovenskega rodu kot Slovenija za nemško govorečo skupnost. Dodal je, da so obveze do manjšin v demokratični družbi niso dolžnost, ampak privilegij – da bi lahko močno čutili in živeli svojo identiteto.

Bil bi velik korak nazaj, če bi ti napori zdaj padli v vodo.

Predsednika v veliko zadevah delita enako mnenje

Avstrijski predsednik je povedal, da s Pahorjem v veliko zadevah delita enako ali podobno mnenje, kar pa tudi vpliva na pozitivne odnose med državama. Po delovnem kosilu s Fischerjem se bo slovenski predsednik sestal še z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom in s predsednico parlamenta Barbaro Prammer.

»Za nama je intenzivna izmenjava mnenj in informacij o zadnjih metrih na poti Hrvaške k EU 1. julija 2013,« je povedal avstrijski predsednik. Izrazil je upanje, da bosta državi hitro zgladili odprta vprašanja, še posebej z LB. »Bil bi velik korak nazaj, če bi ti napori zdaj padli v vodo,« je dejal Fischer. Spomnil je, da je prav Pahor kot premier s hrvaško premierko Jadranko Kosor pripravil pot za dogovor med državama, ki bo omogočil vstop Hrvaške v EU.

 

Deli s prijatelji