NA PROSLAVI

Pahor: Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive

Objavljeno 24. junij 2017 23.51 | Posodobljeno 24. junij 2017 23.54 | Piše: STA, M. U.

Osrednja proslava ob dnevu državnosti poteka na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Foto: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Slovenija je absolutno sposobna urejati vse izzive v korist svojih nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva, je v govoru na nocojšnji osrednji proslavi ob dnevu državnosti, ki poteka na Kongresnem trgu v Ljubljani, povedal predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da smo zato gospodar lastne usode. Slovenija po besedah Pahorja sicer še ne izpolnjuje vseh naših pričakovanj: »Mestoma smo nadnjo tudi odkrito razočarani. Vendarle pa je v relativno kratkem in zgoščenem času veliko dosegla, dovolj, da nam daje upanje in zaupanje v našo prihodnost in boljšo in varno prihodnost vseh naših otrok.« Dejal je, da smo lahko z doseženim načeloma zadovoljni.

Tudi o arbitraži

Predsednik Pahor se je v govoru dotaknil tudi težko pričakovane sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško: »Prizadevali si bomo, da bo skorajšnja določitev državne meje na kopnem in na morju uveljavljena tako, kot predvideva arbitražni sporazum, za obe strani veljavna in zavezujoča mednarodna pogodba.«

Nocojšnjo proslavo v središču prestolnice so naznanili pripadniki garde Slovenske vojske, ki so z Ljubljanskega gradu izstrelili šest salv iz šestih topov. Po govoru predsednika Pahorja se je začel umetniški program po scenariju in v režiji Igorja Zupeta z naslovom Bolj resnično od resničnega, trše od diamanta. Podlaga programa z 80 nastopajočimi je kratki esej filozofa Petra Mlakarja o nastajanju države. Mlakarjevo besedilo interpretirajo igralci Maruša Majer, Pavle Ravnohrib, Lotos Vincenc Šparovec, Blaž Šef, Robert Korošec in Dragan Živadinov, ki obiskovalce vodijo skozi razmišljanja o državi v zdajšnjem in prihodnjem času. Program sooblikujejo glasbeniki in plesalci, dogajanje pa je podprto s 3D-vizualijami iz stekla.

Med občinstvom je opaziti tudi najvišje predstavnike političnega življenja na čelu s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, premierjem Mirom Cerarjem in predsednikom državnega sveta Mitjo Bervarjem.
 

Deli s prijatelji