ARBITRAŽA JE PORAZ

Pahor sesul Pahorja: Nimam ga za predsednika

Objavljeno 05. julij 2017 16.31 | Posodobljeno 05. julij 2017 16.33 | Piše: P. Pa.

Pravi, da je slovenska tudi Savudrija, in dodaja, da bo Hrvaška blokirala promet v koridorju.

LJUBLJANA – Pisatelj Boris Pahor je prepričan, da arbitraža Sloveniji ni prinesla nič dobrega. Še več, meni celo, da bo Hrvaška na koridorju, s katerim je Slovenija dobila stik z odprtim morjem, blokirala in ustavljala promet. Boris Pahor je v sinočnjih Odmevih ostro kritiziral tudi predsednika Boruta Pahorja in

Politiki zadovoljni z arbitražo

Slovenski politični vrh zagotavlja trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije, je po srečanju povedal premier Miro Cerar. Po njegovih besedah so v današnji konstruktivni razpravi ocenili, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna. 

»Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov,« je po srečanju slovenskega političnega vrha, ki ga je povabil na pogovor o sodbi arbitražnega sodišča, povedal Cerar. Razgovor je označil za konstruktiven. Po njegovih besedah so izpostavili tudi pomen odločbe arbitražnega sodišča za širšo regijo, posebej za države zahodnega Balkana.

Srečanja so se v vladni oziroma predsedniški palači udeležili predsedniki parlamentarnih strank ter predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar.

STA

dejal, da on zanj ni slovenski predsednik.

Pisatelj, ki že od vsega začetka velja za glasnega kritika arbitraže, še posebej v delu, ki govori o odprtem morju, je povedal, da je Hrvaška Piranski zaliv začela poimenovati Savudrijska vala šele takrat, ko se je pojavila nevarnost, da ta ne bi bila hrvaška. »Savudrija je slovenska,« pravi Pahor.

Povedal je, da so bili prvi proti arbitraži France Bučar, filozof Tine Hribar in on. »Razložili smo, zakaj. Ko je Borut Pahor zmagal na referendumu, je rekel, da smo otročji in sentimentalni. Od takrat ga nimam za predsednika Slovenije,« je še dejal.  

Deli s prijatelji