ODPOVED

Pahor se je Stresu zahvalil za vlogo pri krepitvi solidarnosti, strpnosti in sprave

Objavljeno 31. julij 2013 17.48 | Posodobljeno 31. julij 2013 17.49 | Piše: STA, P. J.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres in mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek sta se odpovedala svoji službi.

Borut Pahor in Anton Stres v celjskem Starem piskru leta 2010.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor se je danes popoldne v telefonskem pogovoru zahvalil dozdajšnjemu ljubljanskemu nadškofu metropolitu in predsedniku Slovenske škofovske konference (SŠK) Antonu Stresu za njegovo vidno vlogo pri krepitvi družbene solidarnosti, strpnosti in sprave, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Kot so še zapisali, so bili po Stresovi osebni zaslugi »premagani mnogi stari predsodki in je postal dialog različno mislečih bolj pristen in iskren«. Ob koncu pogovora je predsednik republike Stresu zaželel veliko osebnega zadovoljstva in vse dobro. Papež Frančišek je namreč sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa in mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška. K temu ju je konec aprila povabil papež.

Administrator je postal Glavan

Odhod dveh najvišjih predstavnikov slovenske katoliške cerkve je povezan z njuno vlogo pri tveganih poslovnih odločitvah, ki so pripeljale do finančnega zloma mariborske nadškofije. Poslovanje mariborske nadškofije in odgovornost posameznikov je v skladu s kanonskim pravom preiskoval tudi sveti sedež.

Po njunem odstopu bo ljubljansko nadškofijo kot apostolski administrator vodil novomeški škof Andrej Glavan, mariborsko pa kot apostolski administrator Stanislav Lipovšek. Glavan je ob tem postal tudi predsednik SŠK, Lipovšek pa njen podpredsednik.

Deli s prijatelji