DRŽAVNA PROSLAVA

Pahor se bo lotil simbolov, ki »vznemirjajo ene ali druge«

Objavljeno 25. junij 2014 00.30 | Posodobljeno 25. junij 2014 00.30 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik države Borut Pahor je govoril na slovesnosti ob dnevu državnosti.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob dnevu državnosti posvaril, da nas kljub otipljivim znakom gospodarskega okrevanja upravičeno grizejo dvomi, ali je to res dovolj, da bi v prihodnost gledali z več upanja. Kljub številnim težavam smo lahko ponosni na doseženo, krhkega okrevanja pa ne sme zadušiti politična paraliza, je dejal.

»Usodi smo Slovenci očitno všeč in nas preizkuša na vse mogoče in nemogoče načine. Zlasti po letih hude krize se je že večkrat zdelo, da vidimo luč na koncu tunela, a se je vedno znova izkazalo, da gre le za privid,« je na osrednji državni slovesnosti na predvečer praznika na Kongresnem trgu v Ljubljani povedal Pahor. Po njegovem mnenju imamo danes znova takšen vtis, a nas zaradi previdnosti prevevajo protislovni občutki.

Okrcal tudi pravosodje

Za dokončni preboj iz krize bo odločilno, da krhkega gospodarskega okrevanja ne zaduši politična paraliza, je pristavil Pahor, pri čemer da nima v mislih le oblikovanja nove vlade po volitvah, ampak tudi pozitivno družbeno vzdušje. To splošno družbeno in politično strpno vzdušje pa mora biti odvisno zlasti od ustanov pravne in politične države, meni Pahor. Slovenija se je namreč »poleg običajne vladne krize znašla v nekakšnem krču zaradi diametralno nasprotnih občutkov ljudi glede temeljnih človekovih pravic in krivic«. Za popuščanje tega krča bi bilo zelo pomembno, ko bi ustanove pravne države odločitve sprejemale »v razumnih rokih in s prepričljivo razlago«, a je Pahor ob tem poudaril, da te ne morejo reševati političnih težav – in obratno.

Proslave se je udeležil bolj ali manj ves politični vrh, med drugim tudi premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka 
Bratušek 
in predsednik DZ Janko Veber, ni pa bilo predstavnikov SDS in praporščakov Združenja VSO.

Dotaknil se je volitev

Zato je za uspešno delovanje ustanov politične države po njegovih besedah pomembno, da volilna kampanja omogoči razlikovanje in razumevanje programov strank, da izidi volitev izrazijo dovolj jasno voljo ljudstva glede smeri nadaljnjega razvoja Slovenije, da DZ v novem sklicu izvoli programsko čim enotnejšo vlado in da se z izbiro županov ter občinskih in mestnih svetov do konca leta v celoti konsolidira politični prostor. Obenem je obljubil, da bo v okviru pristojnosti pri tem sodeloval po najboljših močeh.

Napoveduje razpravo o uporabi simbolov

»Začel bom umirjeno in spoštljivo razpravljanje o nekaterih delikatnih domovinskih oz. domoljubnih zadevah, kot je uporaba simbolov, ki zelo vznemirjajo ene ali druge – ali vse. Simboli nas morajo povezovati, ne ločevati,« je še poudaril. Po njegovem mnenju imamo nocoj precej enake sanje, upanja in mestoma tudi strahove kot pred 23 leti, a imamo tudi prav toliko let izkušenj več. Kot je dodal, nas bodo slabe opozorile pred ponavljanjem napak, dobre pa vlile pogum in samozavest. Postajamo država s tradicijo in smo na doseženo lahko ponosni, prav pa je tudi, da smo kritični, je povedal.

Ustvarjamo novi svet, ki ga želimo zapustiti svojim otrokom boljšega in pravičnejšega, je še poudaril Pahor in slavnostni nagovor sklenil z besedami, da nam bo skupaj uspelo.

Deli s prijatelji