PO PROTOKOLU

Pahor s častno stražo krepi zavest, da imamo suvereno državo

Objavljeno 17. maj 2013 21.01 | Posodobljeno 17. maj 2013 21.03 | Piše: STA, M. U.

Gardistom morajo zagotoviti primerne prostore.

Predsednik republike Borut Pahor.

LJUBLJANA – Častna straža garde Slovenske vojske (SV) bo pred predsedniško palačo prvič postrojena 25. junija na dan državnosti med 8. in 18. uro, so sporočili iz urada predsednika republike. Treba pa je določiti še vse podrobnosti glede postroja in gardistom zagotoviti primerne prostore. Idejo o postavitvi častne straže pred predsedniško palačo je lani obudil nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, so pojasnili na obrambnem ministrstvu. Predlog je predstavil nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku, a se ta za postavitev častne straže ni odločil. Po prihodu Pahorja v palačo pa je Hojs predlog ponovno posredoval.

Borut Pahor se z idejo, da bi bila častna straža trajno postrojena pred predsedniško palačo ni strinjal, je pa podprl rešitev, da bi tam stali ob državnih praznikih. Pahor namreč meni, da je tudi na ta način treba okrepiti zavest, da imamo lastno, suvereno državo. Predsednik Pahor, tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, obrambni minister Roman Jakič in načelnik generalštaba SV Dobran Božič so o postroju častne straže spregovorili tudi na obravnavi poročila o pripravljenosti SV za leto 2012 v začetku aprila letos. Jakič se z namero strinja, v vojski pa so naklonjeni vsaki možnosti za pozitivno promocijo.

Kaj vse bodo potrebovali gardisti?

Med drugim je treba določiti, koliko časa bodo postrojeni in kje bo straža sploh stala. Gardisti bodo potrebovali tudi hišice, ki jih bodo varovale pred dežjem in snegom, v palači pa jim bodo verjetno morali urediti prostore, kjer bodo počakali med dvema postrojema, saj se gardisti na določen časovni interval izmenjujejo.

Deli s prijatelji