ARBITRAŽA

Pahor: Razvadili smo se živeti v miru in varnosti

Objavljeno 29. junij 2017 20.17 | Posodobljeno 29. junij 2017 20.41 | Piše: Mo. S.

Takšna odločitev je najboljša mogoča, meni predsednik republike.

LJUBLJANA – »Slovenija je lahko zadovoljna, da je danes arbitražno sodišče dokončno določilo celotno državno mejo med Slovenijo in Hrvaško. Zadovoljna je lahko tudi s potekom same meje tako na kopnem kot tudi na morju,« je v prvem odzivu na določeno mejo med Slovenijo in Hrvaško povedal predsednik republike Borut Pahor. Meni, da se je ta odločitev po letih neuspešnih poskusov izkazala za najboljšo mogočo rešitev mejnega vprašanja, se pa zaveda, da bodo o tem prišle tudi drugačne ocene. »Toda moje zelo iskreno mnenje je, da se bomo v prihodnje z iskreno hvaležnostjo spomnili današnje zgodovinske odločitve arbitražnega sodišča. Ne samo zaradi končne določitve stika z odprtim morjem. Na osnovi mednarodnega prava in za obe državi pomembnih okoliščin je sodišče določilo danes, 29. junija 2017, najpravičnejšo možno mejo med državama.«


Jutri potuje v Dubrovnik

Pahor se bo v petek v Dubrovniku na povabilo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović udeležil srečanja vrha »Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP).« Očitno se boste v tem dalmatinskem biseru dotaknila tudi odločitve arbitražnega sodišča.

Razvadili smo se živeti v miru in varnosti

Pahor pravi, da živimo zelo pomemben trenutek, saj smo po mirni poti rešili težavo, ki je vse do leta 2009, ko smo podpisali arbitražni sporazum, močno obremenjeval odnose med državama. »Po podpisu sporazuma v Stockholmu, incidentov, kot smo jih poznali 18 let, tako rekoč ni bilo več. Slovenci in Hrvati smo se v zadnjih osmih letih razvadili živeti v popolnem miru, varnosti, dobrem sosedstvu in zavidljivem prijateljstvu.«

Poudaril pa je tudi, da hrvaška odklonitev upoštevanja arbitražnega sporazuma te države ne odvezuje od uveljavitve sodbe.

»Gledano strateško imata obe državi enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapreta vprašanje državne meje in s tem enega od pomembnih virov morebitne napetosti in nestabilnosti. Obema državama daje možnost, da se s tem rešenim vprašanjem v celoti posvetita krepitvi odločnega sosedstva in vsestranskega sodelovanja, miru in stabilnosti v regiji in širše. To je priložnost in odgovornost, ki jo zavoljo nas in prihodnjih rodov ne smemo zamuditi,« je danes še povedal predsednik republike.

Videla se bosta

Že v petek bo govoril s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović. »Povsem jasno je, da po tem najinem srečanju ne bo glede stališča obeh držav prav nič drugače. Toda morebitna odločitev enega ali drugega, da stornira vabilo oziroma da povabilo zavrne zaradi današnje odločitve, bi bil velik korak nazaj. Odločila sva se za korak naprej. Dialog bo v naslednjih mesecih bistvenega pomena. Dogovor o uveljavitvi poteka meje bo izdaten napor,« je sklenil Pahor.

Deli s prijatelji