DVA RAZLOGA

Pahor razpustil parlament in sporočil datum volitev

Objavljeno 01. junij 2014 19.12 | Posodobljeno 01. junij 2014 19.18 | Piše: A. K.

Pahor je povedal, da je bil vezan na roke in da je odločitev o datumu volitev sprejel preudarno in premišljeno.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Potem ko se je DZ na izredni seji seznanil s tem, da v roku ni bil podan predlog za izvedbo tretjega kroga imenovanja novega mandatarja, je predsednik DZ Janko Veber predsednika republike Boruta Pahorja obvestil o tem, da so postopki zaključeni in predloga za novega mandatarja ni.

Dva razloga

Borut Pahor je na novinarski konferenci ob 17. uri podpisal odlok o razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev. »Odločil sem, da se DZ razpusti z jutrišnjim dnem, predčasne volitve pa bodo v nedeljo, 13. julija. Predčasnim volitvam sta botrovala dva razloga. Prvi je bil odstop vlade Alenke Bratušek in drugi moja presoja, da ne predlagamo novega kandidata za sestavo vlade, temveč je koristnejše, da se razglasijo nove volitve,« je ob tem povedal Pahor.

Vezan na roke

Dodal je, da je glede na datum in način odstopa vlade, ta datum najboljši. »Strogo sem vezan na roke. Odločitev o datumu volitev sem premišljeno in preudarno sprejel na podlagi možnosti, ki so izredno omejene, zato je bilo zame važno eno samo vodilo – da izberem najboljši mogoči datum,« pravi predsednik republike.

Priložnost za skupno dobro

»Glede na moje osebne izkušnje je Slovenija na pragu izhoda iz krize,« je ob tem dodal Pahor in dejal še, da smo priča prvim otipljivim kazalcem gospodarskega okrevanja. »Moje mnenje je, da imata naslednja sestava državnega zbora in nova vlada priložnost in odgovornost, da Slovenijo začneta vračati med najbolj napredne in zgledne države v Evropi in svetu. Storimo vse, da to veliko priložnost izkoristimo v naše skupno dobro,« je še povedal o predčasnih volitvah. 

Deli s prijatelji