IZREDNA SEJA

Pahor poslance obvestil, da ne bo predlagal mandatarja

Objavljeno 15. maj 2014 21.12 | Posodobljeno 15. maj 2014 21.12 | Piše: Ma. F.

Predsednik republike je povedal, da ne on ne državni zbor nimata proste presoje pri določitvi datuma volitev, ampak so vezani na ustavo in zakone.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru na izredni seji sporočil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja in da je tako rok, v katerem predsednik republike to lahko stori, skrajšan. Ob tem se je državni zbor tudi seznanil z njegovo odločitvijo. Poudaril je še, da ne on ne državni zbor nimata proste presoje pri določitvi datuma volitev, ampak so vezani na ustavo in zakone.

»Danes vas obveščam, da državnemu zboru ne bom predlagal kandidata za predsednika vlade in da je rok, da do njega pridem, skrajšan,« je pojasnil predsednik in dodal, da je po odstopu premierke Alenke Bratušek nastala praznina, ki pa jo moramo čim prej preseči, in sicer z imenovanjem nove vlade ali s predčasnimi volitvami.

Skrajšani rok

»Vsem vodjem poslanskih skupin, ki ste bili v ponedeljek in torek pri meni in smo imeli zelo iskrene in nenavadno dolge pogovore, bi se rad zahvalil,« je nadaljeval. Povedal je tudi, da so mu vsi sogovorniki med posvetovanji z vodji poslanskih skupin sporočili, da nimajo kandidata za mandatarja in ga ne nameravajo predlagati. Dodal je še, da se mu odločitev, da skrajša 30-dnevni rok, ko lahko predlaga novega mandatarja, zdi utemeljena in dopustna, saj kandidata ni. »Zdaj pridejo postopki v vaše roke in nimam ne pristojnosti ne želje, da bi komentiral vaše odločitve, vi ste predstavniki ljudstva in odločili se boste po svoji želji in najboljših močeh,« je povedal.

Odločitev je sprejel, ker ni dobil nobenega predloga za predsednika vlade iz državnega zbora niti ni prejel namigov, da bi bila lahko kasneje oblikovana večina za izvolitev mandatarja. Prav tako mu ni bilo posredovano ime mandatarja, ki bi lahko bil kasneje izvoljen, ali da bi mu kdo rekel, naj s svojo odločitvijo počaka. Na pogovorih z vodji poslanskih skupin ni opazil, da bi ga kdor koli poskušal prepričati o nečem, česar ni povedal javno, je še pojasnil.

Julij primernejši od avgusta

Izpostavil je še, da niti predsednik republike niti državni zbor nimata proste volje odločiti, kdaj bodo volitve, ampak se morajo vsi držati ustavno določenih rokov in rokov, določenih v poslovniku.

Glede datuma predčasnih volitve pa je predsednik republike pojasnil, da je julij primernejši od avgusta. »Tudi ustavni pravniki so bili enotnega mnenja. Poletni politični čas je nehvaležen, vendar mi nimamo rednih volitev, ampak imamo izredne volitve, torej se moramo znajti po naših najboljših močeh,« je nadalje pojasnjeval. Izpostavil je problem udeležbe, da ni dobro, da so volitve julija, ker so ljudje na dopustu, vendar bi september pomenil, da bi bili predolgo brez vlade. »Mislim, da to ni dobra odločitev,« je dejal.

Za konec se je Pahor dotaknil še zdravstvenega sistema, ki je po njegovem mnenju v stanju, da se mu lahko ponovi zgodba bančnega sistema. »Razlika je, da gre pri bančnem sistemu za denar, pri zdravstvenem pa za zdravje ljudi. Slovenija ni v najbolj prijaznem času. Imeli smo že težje čase, a smo jih skupaj premagali. Uspelo nam bo,« je povedal ob koncu svojega govora.
 

Deli s prijatelji