V SPOMIN

Pahor položil venec

Objavljeno 25. junij 2013 13.40 | Posodobljeno 25. junij 2013 13.40 | Piše: D. P., STA

V Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije, na katerem se je za samostojnost izreklo 88,2 odstotka volivcev, udeležba pa je bila 93,2-odstotna.

Polaganje venca.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je na današnji dan državnosti na ljubljanskem pokopališču Žale položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991. Pahorja so spremljali ministra za notranje zadeve in obrambo, Gregor Virant in Roman Jakič, generalni direktor policije Stanislav Veniger in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Slavnostni govornik

Osrednja slovesnost ob letošnjem dnevu državnosti je sicer potekala v ponedeljek na ljubljanskem Kongresnem trgu, slavnostni govornik pa je bil prav predsednik Pahor. V svojem nagovoru je opozoril, da tako, kot smo si samostojno državo priborili, jo lahko tudi zapravimo. Poudaril je, da moramo ostati gospodarji svoje usode, in pozval k složnosti naroda.

V Sloveniji se z dnevom državnosti spominjamo 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Istega dne zvečer je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenija je po razglasitvi prevzela nadzor nad svojimi mejami.

88,2 odstotka za samostojnost

V Sloveniji je namreč 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije, na katerem se je za samostojnost izreklo 88,2 odstotka volivcev, udeležba pa je bila 93,2-odstotna.

Deli s prijatelji