MANDATAR

Pahor: Po petih letih ima Cerarjeva vlada možnost

Objavljeno 19. avgust 2014 15.12 | Posodobljeno 19. avgust 2014 15.12 | Piše: T. L.

Pahor je Cerarja predlagal za mandatarja.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači podpisal predlog kandidature predsednika SMC Mira Cerarja za predsednika vlade. Nato je podal še izjavo za javnost. Med drugim je dejal, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo sposobna izvesti praktične in strukturne ukrepe. Da Slovenija v tem trenutku zaostaja bolj, kot bi bilo pričakovati glede na naše naravno okolje in znanje.

Pahor pravi, da je Cerar človek, ki lahko sestavi vlado, in da ga je v pogovorih prepričal tudi z osebno predanostjo. Predlagal ga je po posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin. Poleg tega je Cerar predsednik stranke, ki je prepričljivo zmagala na volitvah.

Po treh vladah v zadnjih petih letih, ki so bile na oblasti po začetku svetovne krize, ima Cerarjeva vlade realne možnosti, da omogoči okrevanje družbe in države, je prepričan Pahor. 

Definicija konca kriza ne pomeni ponovne vzpostavitve razmer, ki so bile v svetu pred krizo, je še dodal. 

Cerar o pozabljenih vrednotah

Cerar pa je dejal, da se zaveda težkih nalog, ki so pred njim, bodočo vlado in poslanci. »Smo pred velikim izzivom, kako potisniti iz krize našo deželo in državo. Pri oblikovanju vlade bom storil vse, kar je v moji moči, da bo kos nalogam, da bodo v njej kompetentni ljudje,« obljublja.

Želi si povrnitev zaupanja v državo in medsebojno zaupanje. Prepričan je, da smo si krizo, ki je finančna in gospodarska, v veliki meri prizadeli sami. »V preveliki meri smo pozabili na vrednote, na katere smo bili Slovenci tako ponosni (poštenje, hrabrost),« je med drugim dejal Cerar v uvodnem nagovoru.

Deli s prijatelji