NA OBISKU

Pahor po Lavrovu vabi še Putina

Objavljeno 03. maj 2013 17.20 | Posodobljeno 03. maj 2013 17.21 | Piše: STA, S. J.

Ruski zunanji minister se mudi na obisku v Sloveniji.

Alenka Bratušek s Sergejem Lavrovom.

LJUBLJANA – Slovenija ima pozitivne izkušnje z ruskimi investicijami in jih bo pozitivno sprejemala tudi v bodoče, je na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Ljubljani danes poudaril slovenski predsednik Borut Pahor. Pahor je prek Lavrova tudi prenesel vabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, naj obišče Slovenijo.

Še naprej prijatelji

Pahor in Lavrov, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji, sta se v pogovoru zavzela za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama na vseh ravneh, tako na področju gospodarstva, kulture, znanosti in športa kot tudi na področju bilateralnih in multilateralnih političnih odnosov, slednjih predvsem v okviru EU, so po srečanju sporočili iz predsednikovega urada.

Slovenija in Rusija sta v zadnjih nekaj letih dvignili vsesplošno raven sodelovanja s sklenitvijo številnih sporazumov in mednarodnih aktov. Na tak način sta ustvarjali »vezi strateških partneric, kar se odraža tako pri številnih gospodarskih pobudah, sodelovanju v projektu modernizacije ruskega gospodarstva kot tudi v okviru EU in OZN«, navajajo na ministrstvu. Lavrov je kot enega ključnih skupnih energetsko-infrastrukturnih projektov izpostavil Južni tok.

Ruska kapelica je pomembna

Ob tem je ruski minister še posebej izpostavil pomen, ki ga ima v ruski javnosti Ruska kapelica pod Vršičem. Rusija si želi, da bi stoto obletnico njene postavitve, ki bo leta 2016, posebej obeležili, Pahor pa je ob tej priložnosti prenesel povabilo Putinu, da v okviru te velike obletnice obišče Slovenijo.

Pahor in Lavrov sta se zavzela še za nadaljevanje podpore strateškemu partnerstvu med EU in Rusijo, ruski minister pa je izrazil veliko podporo Forumu slovanskih kultur, ki sta ga ustanovili prav Slovenija in Rusija. Obljubil je, da bo Rusija tudi v prihodnje aktivno sodelovala in podpirala nadaljnji razvoj foruma.

Sicer pa sta se Pahor in Lavrov dotaknila tudi drugih aktualnih mednarodnih tem, pri čemer sta posebno pozornost namenila razmeram na zahodnem Balkanu. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev političnega dialoga in aktivnosti, ki bodo omogočile reševanje še preostalih odprtih bilateralnih in regionalnih vprašanj v omenjeni regiji.

Še z Bratuškovo

Lavrov se je danes srečal tudi s premierko Alenko Bratušek, popoldne pa ga bo na Brdu pri Kranju gostil slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Lavrov in Erjavec naj bi podpisala medvladni sporazum o vojnih grobiščih ter program sodelovanja med rusko in slovensko vlado v kulturi, znanosti, izobraževanju in športu v letih od 2013 do 2015.

Deli s prijatelji