PO ODLOČITVI USTAVNIH SODNIKOV

Pahor: Okrepljeno upanje, da bomo politično, gospodarsko in socialno okrevali

Objavljeno 11. junij 2014 21.10 | Posodobljeno 11. junij 2014 21.12 | Piše: STA, M. U.

Bogovič meni, da bi imeli v primeru jesenskih volitev kaos do božiča.

Predsednik republike Borut Pahor.

LJUBLJANA – Potem ko so ustavni sodniki omogočili volitve prihodnji mesec, predsednik republike Borut Pahor meni, da je s sklepom ustavnega sodišča, ki je omogočilo volitve 13. julija, okrepljeno upanje, da bomo politično, gospodarsko in socialno dokončno okrevali. »Dejstvo, da bomo dobili vlado kmalu po poletnih počitnicah, nam sme vzbujati nekaj upanja, da bomo končno gospodar svoje usode,« je dejal Pahor.

Janša: Čim dlje bi prestavljali volitve, težje bi bile posledice

Čim dlje bi prestavljali volitve, težje bi bile posledice, je o odločitvi ustavnega sodišča glede datuma predčasnih državnozborskih volitev na Radiu Ognjišče dejal predsednik SDS Janez Janša. Povedal je, da mu ni jasno, kaj so pobudniki ustavne presoje želeli doseči, in da so tisti, ki so predlagali prestavitev datuma, zagovorniki kaosa.

V PS in Desusu odločitev ustavnega sodišča glede volitev pričakovali

PS nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki je omogočilo izvedbo parlamentarnih volitev 13. julija, niso presenečeni. Kot je dejal poslanec Jožef Kavtičnik, so takšno odločitev v stranki pričakovali in so na volitve pripravljeni. Ob tem je dodal, da je bila največja napaka v potezi predsednice vlade Alenke Bratušek, »ker je takoj odstopila in bodo tako volitve v času, ko so ljudje na dopustih«. Vseeno pa je prepričan, da bo vse dobro potekalo. Predsednik Desusa Karl Erjavec je odločitev ustavnega sodišča, ki je omogočila izvedbo predčasnih državnozborskih volitev 13. julija, pričakoval. Kot je ocenil, je v interesu države, da čim prej dobi vlado s polnimi pooblastili in polno delujoč parlament.

Bogovič meni, da bi imeli v primeru jesenskih volitev kaos do božiča

Predsednik SLS Franc Bogovič je današnjo odločitev ustavnega sodišča glede datuma predčasnih državnozborskih volitev pričakoval, saj so po njegovem mnenju ustavni roki za izvedbo volitev jasni. Kot je povedal v pogovoru za Radio Ognjišče, bi imeli v primeru jesenskih volitev kaos vse do božiča. V Državljanski listi (DL) so glede na pravne argumente po tihem pričakovali odločitev ustavnega sodišča, da omogoči izvedbo parlamentarnih volitev 13. julija, je povedal vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj. Kot je dodal, so na volitve pripravljeni, organi stranke pa se glede priprave kandidatne liste sestajajo že nekaj časa.

Židan odločitev ustavnih sodnikov vidi kot koristno za državo

Začasni predsednik SD Dejan Židan meni, da je današnja odločitev ustavnega sodišča, ki omogoča izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev 13. julija, koristna za državo. Prepričan je namreč, da Sloveniji omogoča hitrejši izhod iz krize, do katere je prišlo zaradi vlade z omejenimi pooblastili. V SD so zato odločitve veseli.

Novakova je glede datuma volitev zadovoljna

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v komentarju k odločitvi ustavnega sodišča glede datuma predčasnih državnozborskih volitev dejala, da je zadovoljna in da je za državo zagotovo boljše, da se volitve izvedejo čim prej. Kot je povedala za Radio Ognjišče, je bila odločitev sodišča zanjo pričakovana.

Deli s prijatelji