DAN DRŽAVNOSTI

Pahor ob dnevu državnosti: Lepota osamosvojitve v vključevanju, ne izključevanju

Objavljeno 25. junij 2016 00.26 | Posodobljeno 25. junij 2016 00.32 | Piše: STA, M. U.

Pahor je pred začetkom proslave na Trgu republike pregledal častno četo Republike Slovenije.

Foto: S. N.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je v govoru na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti poudaril, da je bila lepota osamosvojitve v tem, da je ljudi vključevala, ne izključevala, kar je bistveno in velja tudi za naše prihodnje naloge. Dodal je, da enotnost ni nastala čez noč, ampak je bila čudovit rezultat dialoga, sodelovanja in zaupanja. Kot je poudaril, smo na podlagi enotnosti tako naposled odločali skupaj: »Skupaj smo odločali na referendumu, skupaj smo odločali na tak večer pred 25 leti ob razglasitvi države, skupaj smo se borili za to, da smo državo obranili pred agresorjem in skupaj smo si prizadevali za njeno mednarodno priznanje.«

»Občudujemo narodno enotnost, ki je botrovala ustanovitvi lastne države. Slovenija je postala samostojna država, ker smo mi takrat to hoteli,« je dejal Pahor. »Zato nas danes, nocoj, na predvečer praznika, upravičeno prevevajo občutki ponosa in samozavesti. Namreč vemo, da zmoremo. Zato v prihodnost ne gledamo s strahom, ampak z upanjem.« Zavedanje, da je med nami veliko več tistega, kar nas povezuje, kot tistega, kar nas razlikuje, nas je po Pahorjevih besedah ohranilo kot narod in nam omogočilo, da smo ustanovili državo. Vse prelomne družbene spremembe bomo po Pahorjevih besedah sposobni zasukati v skupni prid, če bomo sodelovali in se ne bomo izključevali. 

Imamo lastno državo ter smo vključeni v najbolj povezani del EU in zahodnega sveta, je izpostavil predsednik in ocenil, da smo ob pravem času na pravem mestu. Po njegovih besedah ni razlogov, da bi obžalovali takratno odločitev in vse poznejše odločitve, vključno z vstopom v EU, Nato in druge integracije. Po njegovih besedah sicer prihaja čas, ko bo treba za krmilo prijeti krepkeje in ga zasukati odločneje. Po njegovem sta možni le dve poti. Ena je vračanje k nacionalnim politikam, kar pomeni zaton EU, druga pa krepitev njene povezanosti in renesanso evropske ideje. Poudaril je, da je življenjskega pomena za Slovenijo, da se EU krepi. Prihodnost je sicer označil z besedami, da »ne bo lahko, bo pa lepo«. 

Proslave se udeležujejo tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, italijanski predsednik Sergio Mattarella, madžarski predsednik Janos Ader, avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemški predsednik Joachim Gauck. Pahor je nemškega kolega povabil, ker je Nemčija v času osamosvojitve Slovenije odigrala pomembno vlogo.

Pahor je pred začetkom proslave na Trgu republike pregledal častno četo Republike Slovenije. Tam so tudi dvignili zastavo, ki jo je tja prinesel večkratni svetovni prvak višji vodnik Matjaž Pristavec. S padalom v barvah zastave je doskočil na Trg republike, zastavo predal gardistom Slovenske vojske, ti pa so jo izobesili na drog. Prizorišče so preletela tudi vojaška letala ter vojaški in policijski helikopterji. Na Kongresnem trgu se je zbralo več tisoč ljudi.

Deli s prijatelji