PROSLAVA

Pahor ne bo šel v Moskvo, raje gre k borcem

Objavljeno 30. april 2015 18.37 | Posodobljeno 30. april 2015 18.37 | Piše: STA, P. Pa.

V Moskvo bo namesto predsednika države odpotoval minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor se je danes odločil, da bo Slovenijo na slovesnosti ob koncu druge svetovne vojne v Moskvi 9. maja zastopal zunanji minister Karl Erjavec, so danes sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor je odločitev sprejel ob priporočilu Evropskega sveta, da se visoki predstavniki držav članic Evropske unije vojaške parade v Moskvi ne udeležijo. Slovenijo bo zastopal zunanji minister in podpredsednik vlade Erjavec, ki bo sodeloval na vseh drugih pietetnih dogodkih slovesne obeležitve. Tradicionalni dogodki ob 9. maju bodo v Moskvi, kjer bodo pripravili največjo parado doslej, letos potekali v senci mednarodnega bojkota, za katerega se je množica držav odločila zaradi sporne vloge Rusije v ukrajinski krizi.

Mnogi odpovedali udeležbo

Moskva je vabilo na vojaško parado poslala 68 predsednikom držav, tudi Pahorju, ter voditeljem Združenih narodov, Sveta Evrope, Unesca in Evropske unije. Kot so danes sporočili v Kremlju, je udeležbo potrdilo okoli 30 predsednikov držav oziroma vlad. A zaradi napetih odnosov med Moskvo ter Washingtonom in Brusljem zaradi Ukrajine v rusko prestolnico med drugim ne bo voditeljev Velike Britanije in Francije ter ameriškega predsednika Baracka Obame. Nemška kanclerka Angela Merkel na dan zmage prav tako ne bo odpotovala v Rusijo, bo pa Moskvo obiskala dan kasneje, kar je po mnenju opazovalcev kompromisna odločitev.

Vojaške parade se 9. maja ne bodo udeležili niti slovaški premier Robert Fico niti češki predsednik Miloš Zeman niti nekdaj prvi zaveznik Rusije, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Fico in Zeman nameravata namesto tega 9. maja položiti vence pred spomenik neznanemu vojaku v Moskvi. V Moskvi bosta 9. maja tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in generalna direktorica Unesca Irena Bokova, med visokimi gosti, ki jih pričakujejo na paradi, pa bodo med drugim predsedniki velesil, kot sta Kitajska in Indija, voditelji številnih držav z območja nekdanje Sovjetske zveze, Kube, Republike Južne Afrike in Zimbabveja, Vietnama, Venezuele, Cipra, Srbije, Makedonije, BiH in Republike Srbske ter Palestine in Mongolije, navaja ruska tiskovna agencija. Tass.

V Moskvo naj bi se po napovedih tujih tiskovnih agencij podal tudi grški premier Aleksis Cipras. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un pa je udeležbo na moskovski paradi odpovedal.

Šel bo na proslavo ZZB

Predsednik republike Pahor se bo 9. maja udeležil osrednje prireditve ob 70. obletnici zmage nad nacifašizmom, ki jo pripravljata Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in mestna občina Ljubljana na Trgu republike v Ljubljani, popoldne pa bo nastopil kot slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Topolšici.

Pred tem bo skupaj z ruskim veleposlanikom Dokujem Zavgajevom položil tudi venec v spomin padlim ruskim vojakom pri spomeniku zmage in grobnici rdečearmejcev na pokopališču v Murski Soboti, so še napovedali v Pahorjevem uradu.

Deli s prijatelji