JAVNI POZIV

Pahor ne bo plesal, kot 
si je predstavljal ZZB

Objavljeno 18. januar 2013 12.32 | Posodobljeno 18. januar 2013 12.32 | Piše: Jadran Vatovec

Kar je primerno za Pahorja, resda ni všeč stricem iz ozadja.

Predsednik republike Borut Pahor ni bil pretirano slabe volje zaradi Stanovnikovega pisma. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Slovenija je očitno še vedno povsem predtranzicijska državica. Na primer: nekdo je pred kratkim javno in skrajno nenaklonjeno osiral enega od kandidatov za predsednika republike. V redu, tako vehemenco si je menda privoščil, ker je bil podpornik drugega predsedniškega kandidata. In? Danes bi isti mož v vlogi predsednika domnevno nepolitične veteranske organizacije na predsednika republike (na tistega, ki ga je, ko je še bil predsedniški kandidat, javno zasmehoval in zaničeval) naslavljal eklatantno politične javne pozive.

Pa poglejmo: nekdanji predsednik nekdanjega socialističnega republiškega predsedstva, 90-letni Janez Stanovnik, je septembra agitiral za prejšnjega predsednika Danila Türka. Volivce je namreč pozival, naj nujno (plebiscitarno) glasujejo proti Borutu Pahorju, saj samo tako lahko ustavijo nevaren, uničujoč tok, ki bi menda v primeru njegove izvolitve ogrozil našo državo. Na to se je takrat upravičeno odzval celo Igor Lukšič, predsednik ta hip (po javnomnenjskih anketah) med volivci najbolj priljubljene politične stranke, in Stanovnika opozoril, da je tisto, kar počne, najmanj nespodobno.

Je ZZB pričakoval, da bo tudi Jankovića pozval k odstopu?

Danes, le štiri mesece pozneje, pa se je Stanovnik odločil, da bo, kot rečeno, na novega predsednika republike Boruta Pahorja naslovil javni poziv, v katerem mu dopoveduje, kaj bi moral storiti zato, ker ga to prosi oziroma od njega pričakuje Zveza združenj borcev: »V razmerah velikega vznemirjenja v slovenski javnosti in družbi, ko se dogaja vrsta nezakonitosti in neustavnosti, Vas gospod predsednik Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije poziva in prosi, da zastavite neodvisnost predsedniške funkcije za ustavno urejanje nastalega položaja ...« Stanovnik je še zapisal, da so enako kot on opozorili že na številnih protestih in tudi nekdanji član CK Zveze komunistov, glavni govornik na spominski slovesnosti v Dražgošah Božo Repe. Mimogrede: kaj je nezakonito ali neustavno, ne odloča ZZB.

In kako se je na dražgoški pritisk odzval novopečeni predsednik republike? Mogoče je Pahor z odzivom marsikoga celo presenetil, toda dejstvo je, da je predsedniku ZZB jasno in nedvoumno odgovoril – čeprav mu je res že v Dražgošah bral levite Repe –, da ne namerava in ne bo nikogar pozival k odstopu: »Že v času, ko nisem mislil na kandidaturo za predsednika republike, zlasti pa v času, ko sem kandidiral za ta položaj, sem večkrat javno in izrecno povedal, da kot morebitni novi predsednik ne bi pozival funkcionarjev, ki bodo predmet obravnave ali odločitev organov pravne države, da odstopijo ali ostanejo na svojem položaju. To moje stališče je bilo slovenski javnosti znano, še preden sem na volitvah dobil prepričljivo večino za predsedniški položaj. To stališče torej ni plod take ali drugačne politične pristranskosti ali odvisnosti od kogar koli, temveč zvesto sledenje temu, kar sem pred izvolitvijo in tudi danes razumem kot primerno ravnanje predsednika republike.«

Kaj pa, če je Stanovnik mislil, da bi moral Pahor (zaradi ugotovitev Klemenčičeve Komisije za preprečevanje korupcije) poleg premierja Janeza Janše pozvati k odstopu tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića? Najbrž se šalite.

Deli s prijatelji