V PRVO VRSTO

Pahor na parado ponosa, podpira jo tudi LDS

Objavljeno 15. junij 2013 10.22 | Posodobljeno 15. junij 2013 11.11 | Piše: STA, D. P.

Parada bo sklepni del letošnje prireditve, v okviru katere so se ves teden vrstile številne kulturne, športne in izobraževalne dejavnosti.

Udeleženci parade ponosa v Splitu. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Letošnja parada ponosa, ki pomeni zaključek prireditve Ljubljana pride 2013, bo potekala pod geslom Svoboda in solidarnost sta istospolni par. Povorka bo ob 13. uri krenila iz Metelkove mesta. Na Kongresnem trgu bo prireditev, ki se je bodo udeležili predsednik Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković in nekateri ministri.

Zahtevajo enakost pred zakonom

Kot je zapisano na spletni strani Ljubljana pride, geslo parade izraža zahteve po enakosti istospolno usmerjenih in vseh drugih marginalnih skupin. Prizadevanje za emancipacijo posameznih družbenih manjšin in prizadevanje za večjo ekonomsko enakost sta neločljivo povezana.

Geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci (GLBT) zahtevajo popolno enakost pred zakonom, ki je zgolj prvi korak do enakopravne participacije pri iskanju rešitev za družbo, ki bo utemeljena na solidarnosti, skrbi za drugega ter ekonomski in socialni varnosti za vse, so še zapisali.

Parada bo sklepni del letošnje prireditve, v okviru katere so se ves teden vrstile številne kulturne, športne in izobraževalne dejavnosti.

Med ministri, ki se bodo udeležili prireditve, sta ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ministrica je na eni od novinarskih konferenc vlade poudarila, da diskriminacije istospolno usmerjenih ne smemo dopuščati. Dodala je, da bo reševanje teh vprašanj med prioritetami ministrstva v drugi polovici leta.

Podpora LDS

Podporo paradi ponosa je med drugim izrazila zunajparlamentarna stranka LDS, katere predstavniki se bodo udeležili prireditve. Kot so zapisali na svoji spletni strani, parada opozarja, da država delu svojih državljank in državljanov še vedno ne zagotavlja osnovnih človekovih pravic do enakosti ne glede na spol, raso, vero ali katero koli drugo osebno okoliščino. Sporočilu parade se pridružuje tudi odbor za pravično in solidarno družbo. Odbor poudarja, da spoštovanje pravic vseh družbenih manjšin in njihova enakost pred zakonom ne moreta biti odvisna od gospodarske situacije.

Deli s prijatelji