PROCES BRDO

Pahor na Brdu gosti predsednike bivše Juge in Francoisa Hollanda

Objavljeno 25. julij 2013 09.23 | Posodobljeno 25. julij 2013 09.23 | Piše: STA, P. J.

Na Brdo naj bi prišli tudi zunanji ministri vseh držav z območja nekdanje Jugoslavije in vodja francoske diplomacije.

Predsednik republike Borut Pahor.

BRDO PRI KRANJU – Predsednik republike Borut Pahor skupaj s hrvaškim kolegom Ivom Josipovićem danes na Brdu pri Kranju gosti srečanje predsednikov z območja zahodnega Balkana, ki se jim bo pridružil še francoski predsednik Francois Hollande. Ta bo obenem tudi na uradnem dvostranskem obisku v Sloveniji. Dogajanje na Brdu bo živahno.

Pomembni gostje

Pričakuje se predsednike držav z območja nekdanje Jugoslavije. Poleg obeh gostiteljev in voditelja ene najvplivnejših evropskih držav prihajajo še iz Srbije Tomislav Nikolić, s Kosova Atifete Jahjaga, iz Črne gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, iz BiH predsedujoči predsedstvu Željko Komšić in iz Albanije Bujar Nishani.

Poleg tega na Brdu pričakujejo zunanje ministre omenjenih držav, vključno z vodjo francoske diplomacije Laurentom Fabiusom. Gostil jih bo slovenski minister Karl Erjavec.

Iskanje rešitev

Gre za nadaljevanje t. i. procesa Brdo, ki se je začel z neformalnim srečanjem premierjev marca 2010 prav tako na Brdu. Gostila sta ga tedanja premierja Slovenije in Hrvaške, Pahor in Jadranka Kosor. Proces je kasneje zamrl, Pahor in Josipović pa sta se ga odločila znova zagnati, a v formatu predsednikov držav. Ti naj bi danes v neformalni in delovno naravnani razpravi iskali načine za okrepitev evroatlantske perspektive držav zahodnega Balkana in procesa širitve EU, pri čemer sta bistvenega pomena vztrajanje pri reformah in tesno sodelovanje med državami.

V regiji poleg tega ostaja še veliko nerešenih vprašanj, v reševanje katerih EU zaradi osredinjanja na boj s krizo ni dovolj aktivno vključena. Tu je med drugim aktualna Makedonija, ki je zaradi spora z Grčijo na svoji poti proti EU že leta ujeta v slepi ulici. Nevaren je tudi položaj v BiH, kjer zaradi notranjih sporov ne dosežejo niti najnujnejšega dogovora o ustavnih reformah, da bi država sploh lahko zaprosila za članstvo v EU.

Deli s prijatelji