VROČE

Pahor miril Janšo, šefe pa vabil na kosilo

Objavljeno 16. september 2013 12.07 | Posodobljeno 16. september 2013 12.07 | Piše: T. L.

V vročo politično jesen naj bi se aktivno vključil tudi Borut Pahor, ki naj bi bil skušal umiriti razgrete razmere.

LJUBLJANA – Razmerja v koaliciji so napeta, v razpravah o protikriznih ukrepih in odločitvah za sestavo rebalansa proračuna za leto 2014 pa ne najdejo skupnega jezika. Se bodo pa danes na rednem tedenskem koalicijskem kolegiju srečali premierka Alenka Bratušek, Gregor Virant, Igor Lukšič in Karl Erjavec, po informacijah Večera pa srečanje ne bo povsem rutinske narave. Vodje bodo morali razčistiti, ali obstaja dovolj političnega soglasja in volje, da vlada v tej postavi sploh nadaljuje mandat in sprejme potrebne odločitve.

Politična jesen bo vsekakor vroča: vlada mora v Bruselj do 25. septembra poslati nov protikrizni sveženj, s katerim bi evropski vrh prepričala, da je Slovenija še vedno sama sposobna reševati javne finance in predvsem banke. Vladi namreč zmanjkuje časa za uskladitev proračuna in ukrepe, ki bi zagotovili stabilnost javnih financ. Novim davkom nasprotuje DL, pa tudi minister Čufer je napovedal, da jih vlada ne bo uvajala, medtem ko zaradi varčevanja pri upokojencih prvak Desusa Erjavec že grozi z odhodom iz koalicije.  

Bliža pa se tudi kongres stranke Pozitivna Slovenija (PS) in spopad podpornikov predsednice vlade Alenke Bratušek in Zorana Jankovića, ki bo očitno z odločitvijo o kandidaturi odlašal do zadnje minute. 

Pahor z Janšo, šefe vabi na kosilo

Situacijo v državi naj bi po neuradnih informacijah Večera pozorno spremljal tudi nekdanji premier Borut Pahor, ki naj bi v zvezi s tem v zadnjem času opravil tudi več neformalnih pogovorov s predstavniki vladne strani in opozicije, v katerih naj bi skušal umiriti strasti v državi, ki so jih še dodatno podžgale tudi nekatere ideološke teme – o tem naj bi se pogovarjal tudi z Janezom Janšo.

Pahor naj bi dal po informacijah Večera sogovornikom iz političnega vrha jasno vedeti, da bi bil padec vlade v tem času zaradi težke ekonomske in finančne situacije zelo slab oziroma celo katastrofalen. 

Naj bi pa Pahor za začetek oktobra načrtoval neformalno kosilo političnega vrha, pogoj za to pa je, da se trenutno neusklajena koalicija prej dogovori glede rebalansa proračuna in sprejetja protikriznih ukrepov.

Deli s prijatelji