HOLOKAVST

Pahor: Mir in svoboda nista samoumevna

Objavljeno 26. januar 2014 22.02 | Posodobljeno 26. januar 2014 22.01 | Piše: STA, Mo. S.

V Ljubljani je potekala prireditev ob dnevu spomina na holokavst.

LJUBLJANA – Dan spomina na holokavst, ki ga bomo obeležili v ponedeljek, je tudi dan spomina na vse žrtve nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč. Ta dan je predvsem opomin, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti, se je glasilo sporočilo današnje proslave, ki jo je v Ljubljani priredila Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenija.

Dan spomina na holokavst je obletnica osvoboditve taborišča Auschwitz, kjer je trpelo tudi 2342 Slovencev, od katerih jih 1331 ni preživelo. »Prav je, da se ob velikih žrtvah v judovski skupnosti spomnimo tudi Slovencev, ki so se uprli okupatorju,« je povedal predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB Janez Alič. Več kot 63.000 jih je namreč v času druge svetovne vojne pristalo v 11 taboriščih in njihovih podružnicah. Kar 12.000 se jih ni nikoli vrnilo.

»Ko se je maja 1945 vojna morija končala, je brutalnost nacističnih in fašističnih zločinov šokirala svet. Minila so desetletja, spomini bledijo, resnica ostaja. In to ne glede na poskuse posameznikov, ki jo hočejo spreminjati in dokazati, da ste bili v nekakšnih kampih na počitnicah,« je preživelim taboriščnikom na slovesnosti v Ljubljani še dejal Alič in poudaril, da so preživeli zaradi ljubezni do domovine in solidarnosti med seboj.

Opomin in spomin na vse trpljenje

»Današnja slovesnost naj bo opomin in spomin na vse trpljenje, ki so ga prestali naši taboriščniki,« pa je poudaril slavnostni govornik, književnik Peter Kovačič Peršin. Koncentracijska taborišč so totalitarni režimi po njegovih besedah ustanavljali za uničevanje ljudi, ki so se jim uprli ali pa so bili za rasno, etnično ali ideološko monolitno družbo, kakršno so si zamislile totalitarne ideologije, preprosto označeni za motečo populacijo.

»Med temi žrtvami je bilo tudi veliko Slovencev. Za vsako številko pa je osebno življenje, tragedija in velika praznina ne samo pri svojcih, temveč tudi v narodu. Zato je dan spomina naša narodna in civilizacijska dolžnost,« je še povedal in dodal, da se kaj takega ne sme več ponoviti.

Pahor: Mir in svoboda nista samoumevna

Slovesnosti so se udeležili tudi vidni predstavniki slovenskega političnega življenja, kot sta sedanji in nekdanji predsednik republike Borut Pahor in Danilo Türk ter ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da je dan spomina na holokavst tudi opozorilo svetu pred »tistimi, ki govorijo o demokraciji, po drugi strani pa izvajajo dejanja, ki demokracije niso vredna«.

Medtem pa je po besedah Pahorja pomen dneva predvsem v vplivu na mlade. »Danes smo v prelomnem trenutku, da zavarujemo mir in svobodo, ki jo mlade generacije jemljejo kot samoumevno, čeprav ni tako. Treba je več govoriti o tej zgodovini, da bi pri mladih ljudeh spodbudili radovednost o tem, zakaj so se rodili v miru in svobodi ter zakaj to ni samoumevno,« je povedal Pahor.

Deli s prijatelji