ČRNI PETEK, RDEČI ALARM

Pahor je vedel že v sredo, objavljamo izjavo KPK v celoti

Objavljeno 29. november 2013 16.33 | Posodobljeno 29. november 2013 16.38 | Piše: K. K.

Zaposleni pri KPK opozarjajo, da je boj proti korupciji dolžnost slehernega državljana.

Rok Praprotnik in Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – »Tako vodstvo kot zaposleni komisije zaprepadeno opažamo, da pri svojem delu vse pogosteje naletimo na popoln zid, ki ga ustvarijo namenoma togi odzivi na naša opozorila in mnenjski voditelji, med drugim iz vrst političnih strank, ki jim ravno te razmere, na katere komisija opozarja, najbolj ustrezajo,« piše v izjavi, pod katero se je podpisalo več kot 20 zaposlenih pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Sami ne bodo premaknili Slovenije

Izjavo in podpise si lahko v fotogaleriji pogledate v celoti. V njej med drugim piše, da zaposleni sami ne bodo premaknili Slovenije v boljšo prihodnost: »Boj proti korupciji je dolžnost vsakega posameznega državljana RS.« Sodeč po statistikah, ki so jih poslali iz KPK, letos na prijavah aktivno dela 21 ljudi.

Pahor: Izvedel sem v sredo

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na odstop zapisal, da je izjavo prejel danes, z odločitvijo članov komisije pa je bil seznanjen že v sredo. Člani komisije v današnji izjavi podajajo nepreklicen odstop s svojih funkcij, ki stopi v veljavo z dnem imenovanja novih članov komisije oziroma najkasneje s 1. marcem 2014. »V temeljitem, večurnem pogovoru sem sicer razumel glavne razloge za njihovo ravnanje, vendar se kljub temu z njihovo odločitvijo nisem strinjal. Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo,« pravi Pahor.

Zdaj si bo predsednik Pahor prizadeval, da »bi v naslednjih mesecih pridobil podporo za obravnavo in sprejem predlaganih sprememb, ker bi to poleg imenovanja novega senata komisije omogočilo tudi njegovo uspešnejše prizadevanje za preprečevanje korupcije. Po preučitvi veljavne zakonodaje in seznanitvi z vsemi potrebnimi dejstvi se bom nemudoma odločil o nadaljnjih postopkih, ki bodo omogočili čimprejšnje nemoteno delovanje komisije. Pri tem se zavedam nekaterih pravnih dilem in dejstva, da sem pri imenovanju novega senata komisije v celoti vezan na seznam kandidatov, ki mi ga v skladu z zakonom predloži petčlanska izbirna komisija. V njej so po en predstavnik vlade, državnega zbora, kvalificiranih nevladnih organizacij, sodnega sveta in uradniškega sveta. Zato predsednik republike ne more imenovati senata v primeru, če se s predlogi izbirne komisije ne strinja, pač pa lahko kvečjemu enkrat ali večkrat ponovi postopek. S svojimi odločitvami glede čim prejšnje zagotovitve nemotenega dela Komisije za preprečevanje korupcije bom javnost sproti seznanjal. Prizadeval si bom, da bo senat komisije imenovan čim prej in da bodo v njem zaupanja vredne osebnosti, ki bodo neodvisno in suvereno opravljale svojo pomembno dolžnost.«

Odstopili trije funkcionarji

»Naredili smo vse, kar smo lahko. Pripravljeni smo priznati, da ne zmoremo, in od nas ne morete pričakovati nemogočega. Upamo, da bodo tisti, ki bodo komentirali naš odstop, spoznali, kaj je bilo v zadnjih treh letih storjeno. KPK ni Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek ... To je institucija pravne države,« je ob današnjem odstopu trojice dejal Klemenčič.

»Odhajamo ponosni na svoje delo. O tem bomo lahko bolj odprto govorili, ko nas ne bodo več omejevale uradne funkcije,« je še dejal Klemenčič.

 

Deli s prijatelji