LESTVICA

»Pahor je peti najrevnejši voditelj na svetu«

Objavljeno 23. januar 2014 17.20 | Posodobljeno 23. januar 2014 16.58 | Piše: Mo. S.

Najrevnejši voditelj je papež, medtem ko je naš predsednik države na petem mestu.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Po navadi se v javnosti pojavljajo lestvice najbogatejših, najvplivnejših in drugih naj- ljudi na svetu, spletni portal Therichest.com pa je objavil seznam petih najrevnejših voditeljev na svetu, med katere se po njihovem uvršča tudi naš predsednik republike Borut Pahor. Kot so zapisali, imajo predsedniki nekaterih držav, celo tisti najambicioznejši, šokantno nizke plače.

S tremi tisočaki težko preživi

Pahor se, tako navajajo, s svojimi 44.280 dolarji oziroma 32.465,71 evra letno uvršča na visoko peto mesto najrevnejših voditeljev. No, po javno dostopnih podatkih plač javnih uslužbencev v Sloveniji vseeno zasluži nekoliko več, in sicer je novembra 2013 dobil 5105 evra bruto, kar na leto znese nekaj več kot 61 tisočakov bruto. Od kod temu kanadskemu portalu njihovi podatki, ni znano, kljub temu pa je zanimivo, kar so o Pahorju še zapisali, saj so spomnili na njegovo izjavo iz leta 2010, ko je kot takratni predsednik vlade dejal, da s svojo plačo v višini 3000 evrov le težko preživi.

Najrevnejši je papež

Na četrto mesto so uvrstili zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja (20.000 dolarjev), na tretjem mestu je urugvajski predsednik Jose Mujica (12.000 dolarjev), na drugem je afganistanski predsednik Hamid Karzai (6300 dolarjev), najrevnejši voditelj na svetu pa je papež Frančišek, ki za vodenje katoliške cerkve ne prejema nobenega plačila.

Deli s prijatelji