NADZOR NAD DKP

Pahor je dal kandidate za veleposlanike »na pavzo«

Objavljeno 18. avgust 2015 15.23 | Posodobljeno 18. avgust 2015 15.10 | Piše: STA, A. L.

Pahor bo zadržal podpis ukazov o imenovanju novih veleposlanikov. Med veleposlaniki, pri katerih je nadzor ugotovil kršitve, so tudi kandidati za nove veleposlaniške položaje.

»Imajo ga za neškodljivo budalo, vendar je gnev do njega vseeno velik, saj je samovoljno kandidiral proti njihovemu favoritu,« je zapisal žvižgač s tožilstva.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor in premier Miro Cerar sta se danes posvetovala o nadaljnjih odločitvah vlade in predsednika republike glede imenovanj novih veleposlanikov in vodij misij. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, bo predsednik zaradi poročil o nadzoru v diplomaciji zadržal podpisovanje ukazov o imenovanju novih veleposlanikov.

Pahor bo po današnjem pogovoru s Cerarjem počakal na oceno vlade, ali ugotovitve v poročilih kakor koli vplivajo na njen dosedanji predlog za imenovanje novih veleposlanikov v drugih državah in pri mednarodnih organizacijah, so še sporočili iz Pahorjeva urada.

Eden od tistih, ki bo zdaj moral počakati, je Aleksander Geržina, ki mu očitajo, da si je kot veleposlanik v Avstriji izplačal za 4500 evrov kilometrine za službene poti z lastnim vozilom, čeprav je bil na voljo službeni avto. Geržina je bil pred objavo poročila tisti, ki naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu.

Zunanje ministrstvo je konec preteklega tedna medijem posredovalo poročila o nadzoru, v katerih so zabeležene kršitve slovenskih diplomatov od leta 2009. Gre za večje in manjše kršitve, večinoma za negospodarno ravnanje z javnim denarjem. Med veleposlaniki, pri katerih je nadzor ugotovil kršitve, so tudi kandidati za nove veleposlaniške položaje.

Deli s prijatelji