KDO BO KOGA?

Pahor: Janša ni edini, ki je moji vladi nastavljal nogo

Objavljeno 13. maj 2012 09.26 | Posodobljeno 13. maj 2012 09.26 | Piše: S. J.

Najbrž edino soočenje kandidatov za predsednika SD je potekalo v Ajdovščini.

Predsednik MF Marko Kastelic s kandidati za predsednika SD.

AJDOVŠČINA – V soboto so se na povabilo ajdovskega Mladega foruma SD odzvali in predstavili vsi trije kandidati, ki bodo 2. junija na kongresu stranke SD kandidirali za njenega predsednika. Na soočenju so se pomerili Borut Pahor, Patrick Vlačič in Igor Lukšič. Mladi forum pa je na svojem twitterju izluščil in objavil najodmevnejše izjave srečanja.

Vlačič stranke in nogometnega kluba nikoli ne bo zamenjal

Vlačič se je na soočenju zavzel za spodbuditev avtonomije mladih, meni pa tudi, da bi morali spremeniti strukturo delovanja stranke. Obregnil se je tudi ob Pozitivno Slovenijo (PS): »Stranka PS nas vabi v druščino, kjer je edini kriterij antijanšizem in odnos do druge svetovne vojne.« Prav tako pa je poudaril, da ima SD v nasprotju s PS jasno politično platformo.

Stranka PS nas vabi v druščino, kjer je edini kriterij antijanšizem in odnos do druge svetovne vojne.

Vlačič je povedal, da je odnos do enakosti ena ključnih razlik med levico in desnico: »Če bomo imeli javno šolstvo in javno zdravstvo bomo bolj enaki.« Seveda mimo krize tudi ni šlo. Vlačič meni, da samo varčevanje ne more biti rešitev, prav tako pa pravi, da moramo jasno povedati,

 

kakšni bodo naši naslednji koraki pri varčevanju, in to, da moramo breme krize nositi vsi enako. Na vprašanje, kaj bo storil, če ne bo izvoljen za predsednika, je odgovoril: »Če ne bom izvoljen za predsednika, bom ostal v stranki. Nikoli ne zamenjaš nogometnega kluba in politične stranke. Po kongresu se morata začeti dve debati: organiziranost stranke in vsebinska debata o prihodnosti levice.«

Pahorju so nastavljali nogo

Pahor pa je tako kot že prejšnji teden ponovil očitno svojo zelo priljubljeno izjavo: »Smo v situaciji, da je tisto, kar je dobro za državo, dobro za socialno demokracijo.« Če bo ponovno izvoljen, pa bo »sprejemal odločitve, dobre za državo«. Meni, da stranka potrebuje močnega in izvirnega voditelja, ki bo sledil socialni demokraciji.

Janša ni bil edini, ki je moji vladi nastavljal nogo. To so bili tudi tisti, ki so pričakovali korist in ti niso na desnici.

Pahor je odkrito priznal, da ne podpira vseh ukrepov vlade, dogovorjenih s sindikati. Spregovoril pa je tudi o priljubljenem slovenskem, športu – metanju polen pod noge: »Janša ni bil edini, ki je moji vladi nastavljal nogo. To so bili tudi tisti, ki so pričakovali korist – in ti niso na desnici.« Prav tako je opozoril, da ne smejo tekmovati s PS, kdo je bolj proti vladi, če hočejo ohraniti svojo vizijo. Poudaril je, da je treba sodelovati z vsemi. Če ne bo izvoljen, bo svoji stranki še vedno pomagal po svojih najboljših močeh.

Nimam dileme, kaj bom počel po 2. juniju. Kandidiram, da zmagam.

Lukšič kandidira, da zmaga

»Ključno vprašanje je, kaj menimo socialni demokrati, da je dobro za državo,« je povedal Lukšič, nekoč glavni ideolog SD, njegov komentar pa je letel na Pahorjevo priljubljeno izjavo. Lukšič je jasen, da računa na zmago: »Nimam dileme, kaj bom počel po 2. juniju. Kandidiram, da zmagam.« Če bo izvoljen kot predsednik, bo njegova glavna naloga, da izkoristi potencial stranke.

Komu bodo namenili podporo v Mladem forumu?

Predsednik Mladega Foruma Marko Kastelic je povedal, da bodo v podmladku o podpori glasovali jutri, jasno pa je, da glede kandidata niso enotni. Mladi forum SD Ljubljana Pahorju zagotovo ni naklonjen, saj mu je v pismu napisal, da naj kandidaturo za predsednika umakne in razmisli, ali je SD res tista stranka, katere član želi biti. Drugačno mnenje pa ima novogoriški Mladi forum, ki je prav tako pisno Pahorju izrazil svojo podporo in zaupanje.

Pahor ne glede na mnenje ljubljanskega podmladka svoje kandidature ne bo umaknil.

Deli s prijatelji