PRIREDITVE

Pahor in Janković na praznik dela delovno

Objavljeno 01. maj 2016 10.49 | Posodobljeno 01. maj 2016 10.49 | Piše: STA, T. L.

Mednarodni praznik dela bodo obeležile številne prireditve po državi.

Vrhovnega poveljnika Slovenske vojske kličejo na zagovor.

LJUBLJANA – Številne kraje po državi bodo na današnji mednarodni praznik dela, 1. maj, prebudile budnice, sledile pa bodo prvomajske prireditve. Urad predsednika republike bo pripravil dan odprtih vrat, predsednik Borut Pahor pa bo obiskovalce nagovoril. Pred predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

V Ljubljani bo tradicionalno prvomajsko srečanje na Rožniku, govornik pa bo ljubljanski župan Zoran Janković. Že na predvečer je na Rožniku sicer potekalo eno bolje obiskanih kresovanj, na katerem so zbrane nagovorili predstavniki štirih sindikalnih central. V znak sindikalnega povezovanja so tudi skupaj prižgali ogenj. Sindikalisti so v nagovorih izpostavili potrebo po preseganju umetnih in lažnih delitev na trgu dela ter pozvali k združevanju moči v boju za delavske pravice.

Sindikalne organizacije danes prvomajska srečanja med drugim pripravljajo tudi na Križni gori nad Škofjo Loko, na Pristavi nad Javorniškim Rovtom pri Jesenicah in na Lisci pri Sevnici.

Praznik zaznamovan tudi s protesti

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.

Ob mednarodnem prazniku dela bodo v več mestih po svetu potekala zborovanja, slovesnosti in prireditve pa tudi protesti. V Franciji bodo znova protestirali proti reformi trga dela, v turškem Istanbulu, kjer ob prvomajskih protestih večkrat prihaja do spopadov med protestniki in policijo, pa bo za varnost skrbelo kar 25.000 policistov. V Rusiji bodo tradicionalno v številnih mestih po državi pripravili množična zborovanja ob prazniku dela. V Moskvi je na Rdečem trgu na tradicionalni paradi sindikatov pričakovati več deset tisoč ljudi.

Deli s prijatelji