KPK

Pahor imenoval nove člane protikorupcijske komisije

Objavljeno 06. marec 2014 19.18 | Posodobljeno 06. marec 2014 21.48 | Piše: S. U.

KPK bodo vodili Boris Štefanec, Jurij Ferme in Darko Stare.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal ukaz o imenovanju Borisa Štefanca za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Za njegova namestnika je imenoval Jurija Fermeta in Darka Stareta.

Na funkcijo 31. marca

Boris Štefanec je univerzitetni diplomirani pravnik, odvetnik v Murski Soboti. Jurij Ferme je univerzitetni diplomirani pravnik z doktoratom s področja družbenih ved, policijski svetnik pri generalnem direktorju policije. Darko Stare je univerzitetni diplomirani pravnik, vodja službe za nadzor in preiskave pri Komisiji za preprečevanje korupcije, so sporočili iz urada predsednika Pahorja.

Hkrati so pojasnili, da je izbirna komisija za izbiro predsednika KPK v sredo zvečer predsednika republike obvestila, da je končala svoje delo in tako zaključila mandat. Med 13 prijavljenimi kandidati jih je deset izpolnjevalo formalne pogoje, zato je komisija ocenila tudi primernost teh desetih in predsedniku republike za položaj predsednika KPK predlagala enega kandidata, Borisa Štefanca. Novoimenovani senat bo svojo funkcijo nastopil 31. marca.

Odstopili iz protesta

Da nepreklicno odstopa, je dosedanji senat protikorupcijske komisije sporočil konec novembra lani. Za odstop so se skupaj odločili predsednik komisije Goran Klemenčič ter njegova namestnika Rok Praprotnik in Liljana Selinšek. Ob tem je Klemenčič pojasnil, da ne odstopajo iz obupa, nemoči, pritiskov ali ker jim je zmanjkalo volje za delo, temveč iz protesta.

Predsednik Pahor je njihovo odstopno izjavo prejel 29. novembra lani. Še pred objavo javnega poziva za zbiranje kandidatur za novo vodstvo komisije pa je povedal, da si med kandidati želi neobremenjene in načelne osebe. Javni poziv predsednika republike je bil nato v uradnem listu objavljen 6. decembra lani. Za predsednika KPK in njegova dva namestnika je bilo kar 55 kandidatk in kandidatov.

35 kandidatov

Pri izbiri je bila predsedniku v pomoč izbirna komisija, sestavljena iz predstavnikov vseh treh vej oblasti in civilne družbe. Kot je ugotovila, je pogoje izpolnjevalo 35 kandidatov. Za predsednika KPK predsedniku republike v imenovanje ni predlagala nobenega kandidata, za podpredsednika komisije pa je predlagala šest kandidatov. Poleg izbranih Fermeta in Stareta so bili med predlaganimi kandidati še Jožef Kovač, Uroš Novak, Alma Maruška Sedlar in Jožica Vavpotič Srakar.

Za položaj predsednika protikorupcijske komisije je predsednik Pahor 5. februarja objavil nov poziv za zbiranje kandidatur. Do danes pa je počakal tudi z imenovanjem namestnikov komisije. Do nastopa novega vodstva komisije bo delo z vsemi pooblastili nadaljeval sedanji senat pod vodstvom Klemenčiča.

Novo vodstveno ekipo protikorupcijske komisije bo predsednik Pahor v petek predstavil na novinarski konferenci.

Odhajajoči senat KPK pozdravlja imenovanje novega predsednika in namestnikov

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v odstopu pozdravlja dejstvo, da je predsednik republike Borut Pahor imenoval novega predsednika komisije in oba namestnika. Komisija bo do nastopa nove ekipe delovala nemoteno, so zapisali člani odhajajočega senata.

»Udbovska kontinuiteta v KPK zagotovljena«

Novega vodstva KPK parlamentarne stranke za zdaj še ne komentirajo obširno. Kritično se je na enega od članov senata odzval prvak SDS Janez Janša.

Le nekaj minut po objavi podatka o novi sestavi senata KPK je na družabnem omrežju zapisal, da je udbovska kontinuiteta v KPK zagotovljena. Dodal je, da je bil eden od namestnikov, Darko Stare, motor spornega ravnanja komisije v številnih postopkih.

Prvak DL in notranji minister Gregor Virant je za STA navedel, da pozna oba namestnika predsednika KPK in meni, da sta odlična izbira. Predsednika Štefanca pa ne pozna.

Pozna pa ga vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša. Kot je dejal, njegove strokovnosti ne bo ocenjeval, glede na njuno sodelovanje pred leti pa ga ocenjuje kot pozitivno osebnost. Meni še, da ga kot predsednika KPK čaka zelo mukotrpno in nič kaj prijetno delo. Predsednik Desusa Karl Erjavec imen novega vodstva KPK ne pozna, a kot je navedel za STA, ima zaupanje, da so izbrane prave osebe. Ob tem je izrazil tudi pričakovanje, da bo novo vodstvo svoje delo opravljalo korektno, nepolitično in v skladu z zakoni, zlasti pa bi se moralo lotiti korupcije v zdravstvu.

V SD bodočemu vodstvu KPK želijo, da bi se uspešno borilo proti korupciji in nadaljevalo dobro začeto delo svojih predhodnikov, je za STA dejal predsednik SD Igor Lukšič. Iz ostalih strank se za zdaj še niso odzvali.

Zadržani tudi v stroki

Tudi v stroki so še precej zadržani glede novega senata, a sogovorniki pravijo, da bo moralo novo vodstvo KPK delati učinkovito, vendar hkrati preventivno. Prav tako bo moralo med ljudmi vzbujati zaupanje in obravnavati vse enako. Profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Bojan Dobovšek sicer ni mogel oceniti izbora novega vodstva, ker da je to v pristojnosti predsednika republike.

A je opozoril, da mora novo vodstvo KPK preusmeriti delovanje organa, ki da postaja vse bolj represiven. »V zadnjem času se komisija vse bolj spreminja v represivni organ. Ima vedno več represivnih pooblastil in zato postaja vedno bolj podobna drugim državnim institucijam, ki odločajo stopenjsko in pri katerih se je na odločitve mogoče pritožiti,« je za STA povedal Dobovšek. Dobovšek je tako novemu vodstvu KPK svetoval, naj deluje predvsem preventivno, se odloča transparentno in vse obravnava enako.

Generalni sekretar Društva Integriteta – Transparency International Slovenia Vid Doria novemu senatu komisije želi vso srečo pri opravljanju njegovih funkcij in upa, da jih bodo opravljali uspešno.

Deli s prijatelji