KLJUB AFERI

Pahor in hrvaška predsednica: Državi ostajata prijateljici

Objavljeno 30. avgust 2015 16.05 | Posodobljeno 30. avgust 2015 16.05 | Piše: STA, Mo. S.

Kolinda Grabar Kitarović je poudarila, da sta se pogovarjala konstruktivno in prijateljsko.

Predsednika Slovenije in Hrvaške.

ALPBACH – Slovenija in Hrvaška kljub razhajanjem glede arbitražnega postopka o meji med državama ostajata prijateljski državi, sta danes po srečanju v avstrijskem Alpbachu poudarila predsednik republike Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarović. »Prava pot je pot prijateljstva in sodelovanja, ob razlikah, ki jih poznamo,« je po pogovorih, ki so trajali okoli pol ure, poudaril Pahor. Po njegovih besedah bo razlike lažje premagovati, če bo prevladoval »duh prijateljstva, sodelovanja in zaupanja«.

»Sta sosedi, vedno bosta sosedi in mislim, da je naš interes, da sta prijateljski sosedi,« je poudaril Pahor in ob tem izrazil zadovoljstvo, da arbitražno sodišče nadaljuje delo, ter izrazil upanje, da ga bo nepristransko končalo s sodbo. »Pogovarjala sva se zelo konstruktivno in prijateljsko, saj sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi, odnosi med nami pa se morajo nadaljevati v tej smeri ne glede na razlike v stališčih glede arbitraže, ki ostajajo,« pa je dejala hrvaška predsednica. Povedala je še, da je bil v petek pri njej na poslovilnem obisku slovenski veleposlanik v Zagrebu Vojko Volk, s katerim sta pregledala odnose med državama v zadnjih nekaj letih. Izrazila je zadovoljstvo tako z rastjo blagovne menjave kot tudi sodelovanjem v okviru EU, zveze Nato in na dvostranski ravni.

Hrvaška predsednica prihaja v Ljubljano

Predsednika sta se tudi strinjala, da je treba nadaljevati proces Brdo in podpisala skupno pismo predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, v katerem predlagata vrh Evropskega sveta in držav članic procesa Brdo. Kot je pojasnil Pahor, bi bil vrh osredotočen na proces širitve EU na zahodni Balkan. Dejal je, da sta s hrvaško kolegico prepričana, da bi bila širitev unije na zahodni Balkan »edini pravi odgovor na vrsto mejnih in drugih vprašanj v tem delu Evrope in navdih za spravo, brez katere ne bi bilo evropske ideje in ne združevanja Evrope«.

Predsednika sta se danes neformalno sešla že sedmič, odkar je Grabar Kitarovićeva pred malo več kot pol leta prevzela mandat. V ponedeljek je v Ljubljani predvideno njuno osmo dvostransko srečanje, Pahor pa je danes hrvaško predsednico povabil tudi na uradni obisk v Slovenijo, ko bo »ocenila, da je to najkoristnejše«. Sam je bil na uradnem obisku v Zagrebu nazadnje spomladi 2013.

Afera zamajala medsosedske odnose

To je bilo prvo srečanje obeh predsednikov po izbruhu arbitražne afere,image ki jo je zanetila julijska objava posnetkov pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, čemur je sledil odstop Zagreba od arbitražnega postopka ter niz drugih zapletov.

Deli s prijatelji