OPOZICIJA

Pahor: Evropa nam bo zamrznila pol milijarde evrov

Objavljeno 19. april 2012 23.33 | Posodobljeno 19. april 2012 23.33 | Piše: Mo. S.

Predsednika SD zelo skrbi, da bomo šli še na en referendum. Ta bo za državo poguben.

Borut Pahor želi vladi vliti nekaj upanja.

LJUBLJANA – Vlada Janeza Janše se je oblikovala pred dobrima dvema mesecema, opozicija v državnem zboru (DZ) pa seveda že ocenjuje njeno delo. V studiu nacionalne televizije sta svoja mnenja o tem delila prvaka opozicijskih strank Borut Pahor (SD) in Zoran Janković (PS).

Strinjata se, da opozicijski stranki sodelujeta dobro, čeprav se pri nekaterih vprašanjih razhajata. »Kolegu Jankoviću sem predlagal, da sva praktična, naklonjen sem k temu, da se sodeluje. Treba je biti praktičen, smel in brez velikih besed,« pravi Pahor in dodaja, da sodelujejo v dobro države. Janković dodaja, da je bil Pahorju naklonjen tudi že v preteklosti, saj je podpiral reforme, o neuspešni sestavi vlade pa pravi: »Življenje prinaša dobre in slabe preizkušnje. Zdaj pa je čas sodelovanja na področju opozicije.«

O stavki

Pahor meni, da je stavka javnega sektorja pritisk ene od pogajalskih skupin, da bi na ta način dosegla več, bolj kot stavka pa ga skrbi morebitni referendum. V primeru referenduma namreč obstaja velika možnost, da se vse skupaj zavrne, kar pa bo krizo po njegovem le še poglobilo. Janković je načelno proti stavkam, a meni, da imajo sindikati tokrat prav, saj so z njimi podpisali dogovor, da poseganja v plače ne bo, pa tudi rebalans se je zgodil brez dogovora.

Pahor poudarja, da se je treba pogajati v dobri veri, ker »kazanje mišic nikomur nič ne prinese«. Vlado poziva, naj poskuša v naslednjih dveh tednih skleniti sporazum s sindikati, pa čeprav ciljna številka ne bo 800, ampak morda le 600 milijonov evrov (ki jih vlada namerava privarčevati). »Gre za narodovo usodo, skupaj se moramo izvleči iz tega, a z obtoževanjem ne bomo prišli nikamor,« še pravi in dodaja, da želi vladi vliti nekaj upanja.

Janković vladi daje priložnost, da pokaže, kaj zna, se pa zaveda, da je osnova vsega zaupanje.

Posegi v socialno državo

Pahor se spominja svojega mandata, češ da je poskušal voditi drugačno politiko, torej s strukturnimi reformami in posegi na trg dela, vendar mu ni uspelo, zato je bil vsak naslednji korak še težji. Če se bo zgodil referendum, bo Slovenija ponovno v položaju, kot je bila junija lani, ko so ljudje glasovali proti vladi. Janković meni, da vlada ni pokazala pravega odnosa, po njegovi oceni namreč propada preveč podjetij, izgubljamo reference, znanja in delovna mesta. Skrbi ga, ker samo mirno gledamo, kako ta podjetja propadajo.

»Če smo solidarna družba, bomo breme za izhod iz krize porazdelili večinoma med bogatejše. Ni res, da jih je v Sloveniji malo, ampak jih je dovolj, da bi bil njihov prispevek pri izhodu iz krize lahko stvarno večji,« dodaja Pahor.

Zlato fiskalno pravilo

Fiskalna stabilnost je za našo usodo bistvena, trdi Pahor, in tudi za usodo celotne Evropske unije (EU). Če bo veljalo zlato fiskalno pravilo, se bomo izognili sankcijam EU, ljudem pa pokazali, da želimo iti naprej. Janković po drugi strani poudarja, da matematično ne gre skupaj, da zlato pravilo sprejmemo, rebalans pa na referendumu pade. Pahor se strinja, da je to res nevarno.

Prvak SD opozarja, da moramo v enem mesecu pokazati reformne sposobnosti, saj nas v nasprotnem primeru čaka kazen EU v višini 72 milijonov evrov, poleg tega pa tudi zamrznitev kohezijskih sredstev v višini pol milijarde evrov. Janković se z reformami strinja in jih podpira, je pa vprašanje, ali imamo sposobnost, da bi jih tudi uresničili. Idealna priložnost je zdaj, ko potekajo pogajanja, meni.

Pahor se boji, da nam EU iz še hujše krize ne bo želela pomagati, saj zdaj Slovenci vajeti še držimo v svojih rokah, ne vemo pa, koliko nitk drži te vajeti skupaj in katera bo tista zadnja.

TEŠ 6

Glede projekta TEŠ 6 se prvaka SD in PS nekoliko razhajata. Pahor meni, da je zdaj budnost nad finančno disciplino pri projektu bistveno večja, smo pa sprejeli manj slabo možnost, ki še zdaleč ni idealna. Projekt je kljub nekaterim napakam po njegovem upravičen, saj bi bila zavrnitev škodljiva zaradi energetskih pa tudi finančnih potreb. Janković vztraja, da se opravi revizijo projekta, skrbi pa ga tudi, da traja že toliko časa.

Načrti za naprej

Pahor je napovedal, da bo na kongresu stranke ponovno kandidiral za predsednika stranke, ali se bo podal tudi v tekmo za predsednika države, pa ni komentiral. Janković je kot župan in prvak stranke zadovoljen z delom svojih sodelavcev, a morebitnih predčasnih volitev si ne želi, saj ima volitev za zdaj dovolj.

Deli s prijatelji