OF

Pahor: Brez upora proti okupatorju ne bi bili na pravi strani zgodovine

Objavljeno 26. april 2016 20.15 | Posodobljeno 26. april 2016 20.15 | Piše: STA, M. U.

Predsednik republike sprejel člane razširjenega predsedstva glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Predsednik republike Borut Pahor.

LJUBLJANA – Ni razlogov, da bi v temelju dvomili o poslanstvu narodnoosvobodilnega boja (NOB), je ob sprejemu članov razširjenega predsedstva glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB poudaril predsednik republike Borut Pahor. V prvi vrsti je bil to namreč upor proti okupatorju in brez tega gibanja ne bi bili na pravi strani zgodovine, je še dejal. Pahor je v nagovoru poudaril, da smo se Slovenci sami, po svoji odločitvi, ubranili pred okupatorjem in s svojimi silami prispevali, da so se premagale nemške, italijanske in druge okupacijske sile.

Zato Pahor na predvečer 75. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte (OF) poziva vse ne glede na razlike v pogledih na čas sredi vojne in čas po njej, da zlasti za generacije, ki tega niso doživele, ohranimo partizanski boj v zgodovinskem spominu kot nekaj, kar nas je osvobodilo. Hkrati je ta boj omogočil, da smo lahko po vojni zadihali s polnimi pljuči in pol stoletja kasneje tudi na osnovi te slavne dediščine na plebiscitu z razglasitvijo samostojnosti in obrambo v 10-dnevni vojni omogočili ustanovitev in razglasitev slovenske države. Zato je ta dogodek »zelo impozanten del slovenske zgodovine, na katerega smemo biti upravičeno ponosni«. A to ni bil enoznačen čas, bili so vzporedni procesi, o katerih še danes teče beseda. Zaradi tega morajo vsi, ki s ponosom gledajo na partizanski boj, toliko bolj prispevati k resnicoljubni debati, da bi ohranili pomen NOB in da se ta ne bi izgubil v razpravah o državljanski vojni in o surovih pobojih razrednih sovražnikov po njej«.

Tako zaradi generala Rudolfa Maistra kot tigrovcev in partizanov ter veteranov v osamosvojitveni vojni smo Slovenci postavili in ubranili slovensko državo, je ob tem še izpostavil predsednik. Zato si moramo prizadevati za eno domovino, pravi Pahor, ki ima občutek, da smo na boljši poti kot pred časom.

»Eno je, da poskušamo sodelovati, kar je pomembno, ker različno mislimo, ter da te razlike premostimo in dosežemo enotnost. Druga pot so prepiri, o vseh majhnih stvareh, ki dajejo več pozornosti stvarem, ki nas razdvajajo, kot tistim, ki nas povezujejo. Slovenci imamo obe izkušnji,« je še predsednik nagovoril zbrane.

Deli s prijatelji