NOVOLETNE

Pahor: Bodo v nas zmagali angeli ali demoni?

Objavljeno 31. december 2014 13.26 | Posodobljeno 31. december 2014 13.26 | Piše: T. L.

Kaj za leto 2015 napovedujeta Miro Cerar in Borut Pahor.

Borut Pahor.

LJUBLJANA – Pred vstopom v leto 2015 sta državljanke in državljane v novoletnem voščilu nagovorila tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik države Borut Pahor. Cerar je v voščilu na Televiziji Slovenija spodbudno ocenil, da se stanje v državi izboljšuje in da bo njegova vlada naredila vse, da se bo v novem letu negativni trend obrnil. »Leto 2015 bo za nas prelomno. Pesimizem je vzbudil strahove, da je kriza nepremagljiva, a to ne drži. Slovenija gre vztrajno naprej. Trdno sem prepričan, da lahko brez strahu in z optimizmom zremo v prihodnost. Vsem želim, da bi ustvarili še več medsebojnega zaupanja in uresničili cilje,« je bil kratek Cerar.

Medtem pa Pahor stavi na pogum za strpnost in strpnost za pogum. Tudi on je precej optimističen, saj ocenjuje, da Slovenija počasi okreva, gospodarstvo pa se znova oživlja. »Recesije je sicer konec, splošne krize pa še zdaleč ne, vendar smo po predolgem času na spodbudni poti, da nam uspe. To bo določeni meri odvisno od našega skupnega znanja in moči, da v naslednjih letih izvedemo potrebne strukturne spremembe.«

Nadaljeval je v drugačnem tonu o stvari, ki je, kot je zapisano v sporočilu, ki so ga poslali iz njegovega urada, za narodni preporod še veliko bolj važno. »Gre za strpnost, v vseh ozirih. V bistvu gre za odločilno vprašanje, ali bo zmagalo tisto, kar nam je skupnega, ali tisto, kar nas ločuje. Se bomo medsebojno spoštovali ali ne? Se bomo vključevali ali izključevali? Bodo v nas zmagali angeli ali demoni? Bomo sodelovali ali si bomo nasprotovali? Hočem reči, da naša boljša prihodnost ni odvisna samo od gospodarske obnove, marveč tudi od miselne prenove. Poiščimo v nas in v drugih tisto, kar je dobrega in skupnega, z razlikami pa živimo spoštljivo. Za strpnost in sodelovanje je potreben pogum. Pogum je v tem, da zaupaš nekomu, ki misli drugače, brez zagotovila, da ti bo to zaupanje vrnil. To je tveganje in zato je za tako zaupanje potreben pogum. Ta novoletna poslanica je pravzaprav prošnja. Prošnja za ta pogum. Prihodnje leto bo minilo četrt stoletja od plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo. Takrat je bilo milijon razlogov, da bi zaradi nezaupanja iz preteklosti propadli, toda zaradi vere in odgovornosti do prihodnosti nas je bilo dva milijona, ki smo si zaupali in nam je uspelo. Zmogli smo, ker smo bili pogumni. Sami sebi smo torej lahko največji vzor. Tudi danes zmoremo, če smo pogumni. Sreča je na strani pogumnih ljudi. To smo mi! Srečno, Slovenija,« je v novoletni poslanici Pahor zaželel državi, ki jo vodi.

Deli s prijatelji