O KRIZI

Pahor: Bilo bi koristno, da bi vlada dobila legitimacijo v DZ

Objavljeno 25. januar 2013 15.38 | Posodobljeno 25. januar 2013 15.45 | Piše: T. L., A. L.

»Janša se je odločil, da bo poskušal upravljati državo z manjšinsko vlado. Povedal sem, da je bila moja izkušnja slaba,« pravi Pahor.

Rezultata volitev ne morejo spremeniti niti glasovi, ki so in še bodo prispeli po pošti.

LJUBLJANA – »Bilo bi koristno, da bi vlada dobila legitimacijo v državnem zboru,« je po včerajšnji izjavi Janeza Janše danes politično stanje komentiral predsednik države Borut Pahor. Po njegovi oceni bi bila to v tem trenutku dobra poteza, ki bi povečala zaupanje državljanov. Janša se je odločil, da bo poskušal upravljati državo z manjšinsko vlado, pravi Pahor. »Povedal sem, da je moja izkušnja bila slaba.« Dodal je, da je zdaj na potezi predsednik vlade, da sprejme odločitev. 

Novega mandatarja ne išče

Opozarja na položaj Slovenije in povečano politično negotovost. Vlada namreč ne deluje v enaki sestavi kot takrat, ko je mandat dobila. Meni, da bi bilo dobro, da bi vlada preverila svojo podporo v državnem zboru. Tako bi namreč ugotovila, ali ima podporo za sprejemanje odločitev. Novega mandatarja ne išče, kdor pa meni, da bi lahko to delo dobro opravil, bo moral sam poiskati potrebno podporo v državnem zboru. 

Zagotovil je, da bo korektno sodeloval z vsako vlado, tudi z Janševo, dokler bo obstajala. 

Šefi strank na sestanku ob okrogli mizi

Pahor je ponovil, da se je, še preden je bil izvoljen na mesto predsednika države, odpovedal temu, da bi delil nasvete drugim, kako naj ravnajo v določenih situacijah (poziv k odstopu). Tudi kot predsednik države danes tega ne bo delal, je zagotovil. Pahor je zatrdil tudi, da ne išče novega mandatarja.

Povedal je še, da bo februarja sklical sestanek predsednikov strank, še pred njim pa se bo sestal še z vsakim posebej. Prepričan je, da Slovenije potrebuje dogovor o nujnih ukrepih, in poudarja, da ima z vsemi šefi strank odkrite odnose.

Deli s prijatelji