VARUHINJA

Pahor bi znova Nussdorferjevo

Objavljeno 09. januar 2013 10.21 | Posodobljeno 09. januar 2013 10.21 | Piše: Jadran Vatovec

V drugem poskusu ji lahko uspe, kar ji ni pred šestimi leti.

Nataša Pirc Musar bi bila za preveč koalicijskih poslancev premalo ustrežljiva kandidatka. Foto: Roman Šipič/Delo

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je za novo varuhinjo človekovih pravic, naslednico, predlagal Vlasto Nussdorfer. Vse vodje poslanskih skupin je zaprosil, naj jo v prihodnjih dneh sprejmejo na pogovor in ji omogočijo, da jim predstavi svojo vizijo vodenja urada varuha človekovih pravic. V sporočilu urada predsednika republike za javnost so zapisali: »Ker za predlagane kandidatke in kandidate za varuha človekovih pravic v pogovorih z vodji poslanskih skupin ni bilo zadostne podpore, se je predsednik republike odločil, da kandidatko poišče zunaj posredovanih predlogov.« Nussdorferjeva je primerna kandidatka, trdi Pahor.

Leta 2008 »le« kandidatka za notranjo ministrico

Roko na srce, za položaj varuhinje človekovih pravic se je potegovala že pred šestimi leti. Neuspešno. No, ker ima večina predstavnikov slovenskih političnih strank zelo kratek spomin in ne želi ugovarjati Pahorju, ki je, kot nam je dejal neki koalicijski poslanec, »komaj na začetku veličastne predsedniške poti«, ima Nussdorferjeva celo možnost, da jo bodo tokrat izvolili. Četudi bi po treh dozdajšnjih ombudsmanih nujno potrebovali varuhinjo ali varuha, ki bi si upal narediti prepih skozi avgijeve hleve svojega urada. Nussdorferjeva se tega zagotovo ne bo lotila. Po tem se ne razlikuje od Zdenke Čebašek Travnik.

Je pa po političnem okusu predsednika republike. To pa res. Borut Pahor je Nussdorferjevo namreč že avgusta 2008 (takrat je bil komaj kandidat za premierja) slovenski javnosti predstavil kot kandidatko SD za notranjo ministrico. Prav ste prebrali. Že takrat je Pahor pokazal, da ima smisel za humor, saj je trdil, da tožilka in vsi drugi njegovi kandidati za ministre niso odvisni od nobene politike in razmišljajo s svojo glavo. Zaradi strankarskih kravjih kupčij se je morala potem Nussdorferjeva, kot je znano, umakniti vitkejši Katarini Kresal. In počakati pet let.

Deli s prijatelji